hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjasnak lehet-e tekinteni a dolgozót a határozat kiadása előtt?

  • adozona.hu

A munkavállaló beadta a nyugdíjmegállapításra vonatkozó igényét, a jogosultságáról kapott is igazolást a nyugdíjbiztosítótól, azonban ez az igazolás még nem nyugdíjhatározat. Valószínűsíthetően a kérelemben foglalt naptól megállapítják majd részére a nyugdíjat, de a bérszámfejtésig nem érkezik meg a határozat. A nyugdíjmegállapítási igény leadása és a nyugdíjhatározat megérkezése között lévő időszakban hogyan kell számfejteni a munkavállaló bérét, illetve mikor kell kijelenteni őt a T1041-es nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Idén január 1-jétől a saját jogú nyugdíjas munkavállaló nem biztosított, a munkabéréből csak szja-t von a munkáltató. Olvasónk több esetben szembesült azzal a problémával, hogy a munkavállaló beadta a nyugdíjmegállapításra vonatkozó igényét, melynek tényéről kapott is igazolást a nyugdíjbiztosítótól, s valószínűsíthetően a kérelemben foglalt naptól meg is állapítják részére a nyugdíjat, az arról szóló határozat kiadásáig viszont hosszú idő telik el, s a bérszámfejtés idejéig nem érkezik meg a határozat. A nyugdíjigény átvételét igazoló dokumentum alapján az abban megjelölt nyugdíjigénylési naptól saját jogú nyugdíjasként kell a munkavállalót kezelni és ez alapján ki kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon, s a továbbiakban saját jogú nyugdíjasként számfejteni, vagy továbbra is kell vonni tőle a vonatkozó járulékokat, meg kell fizetni utána a munkáltatói terheket, és majd a nyugdíjhatározat megérkezését követően kell a nyugdíjmegállapítás napjára visszamenőleg jelenteni a biztosítási jogviszonya megszűnését, és a nyugdíjmegállapítás napjáig visszamenőleg újra számfejteni a dolgozót saját nyugdíjasként, és önellenőrizni az így érintett hónapo(k) 08-as bevallását? – sorolta a különféle eshetőségeket olvasónk.

Ha a jogszabályoknak megfelelően jár el a foglalkoztató, akkor a nyugellátás megállapításáig, de legalábbis az előleghatározat megérkezéséig nem kezeli nyugdíjasként a munkavállalót, és nem jelenti be a biztosításának megszűnését a T1041-es nyomtatványon – húzta alá szakértőnk. Ha nem így tesznek, akkor a munkavállaló – az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 7. paragrafusának 10. pontja alapján – akár be nem jelentett foglalkoztatottnak is minősülhet.

Ugyanakkor a gyakorlatban általában a nyugdíjigényben megjelölt naptól nyugdíjasnak tekintik a dolgozót a munkáltatók, hiszen ellenkező esetben – az esetek 99,9 százalékában – önellenőrzésre lenne szükség. A korhatárt betöltött igénylők esetében szinte bizonyosra vehető a nyugdíjjogosultság megléte. Ám, ha a foglalkoztató biztosra akar menni, akkor csak a határozat jogerőssé (véglegessé) válásától tekinti nyugdíjasnak a dolgozóját, hiszen a munkavállaló akár vissza is vonhatja igényét – magyarázta Széles Imre.

Hasonló problémát jelent ez az egyéni és társas vállalkozók esetében is. Speciális előírás nincs: a foglalkoztató vagy ragaszkodik a határozathoz, és ezzel vállalja az önellenőrzést, vagy rugalmasan elfogadja a munkavállaló nyilatkozatát, illetve az igény benyújtásáról kapott visszaigazolást.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close