hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: ilyenkor számítható újra

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Meghatározott feltételek esetén a korhatár előtti ellátásban részesülőt megillető összeg újraszámítható az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor.

A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történő módosítását követően saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző időponttól nincs mód. Ezen időponttól tehát a korábban ismert előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj megállapítására már nincs jogi lehetőség.

Az átalakítás a 2011. december 31-éig megállapított fent említett korhatár előtti nyugellátásokat is érintette, ugyanis azon személyek nyugellátása, akik ezen időpontig nem töltötték be a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 2012. január 1-jétől kezdődően a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) vonatkozó rendelkezései szerint, már nem saját jogú nyugellátásként, hanem – azonos összegben – úgynevezett korhatár előtti ellátásként folyósítják tovább. A változás az ellátás összegét nem befolyásolta, azonban 2012. január 1-jétől kezdődően az érintett személyek már nem minősültek saját jogú nyugdíjasnak.

Mivel a korhatár előtti ellátásban részesülő személyek nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, adott a kérdés, hogy a nyugdíjkorhatáruk betöltésekor újraszámítják-e a korábban megállapított ellátásukat, illetve kell-e kérniük a nyugdíj megállapítását.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetekben módosulhat a nyugdíj összege a korhatár betöltésekor!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
Nyugdíjának kiszámításához használja kalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs