hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj és hozzátartozói ellátás: mikor adható méltányosságból?

  • Winkler Róbert

Az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás megállapításának és emelésének szigorú szabályai vannak. Vannak azonban esetek, amikor mégis lehetőség van kivételes elbánásra. Ám az utóbbinál is számos előírást be kell tartani.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó sajátjogú és hozzátartozói nyugellátásokra, nyugdíjjárulék megfizetése ellenében szerzett, meghatározott mértékű szolgálati idő megszerezése alapján lehet jogosultságot szerezni. A jogszabályban előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő hiányában, a nyugellátás megállapítására nem kerülhet sor.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 66. §-a azonban, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén lehetőséget nyújt nyugellátás kivételes méltányosságból történő igénylésére és esetleges engedélyezésére, illetve a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, továbbá egyszeri segély engedélyezésére.

Nyugellátás méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltött személy, a megváltozott munkaképességű özvegy és az árva részére történhet.

Öregségi nyugellátás kivételes méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére, abban az esetben kerülhet sor, amennyiben az érintett személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárát betöltötte – 2019. évben legalább 64 éves életkor betöltése – és a korábban fennállt biztosítási jogviszonyai alapján rendelkezik az öregségi nyugdíj megállapításához előírt szolgálati idő legalább felével. Az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultsághoz legalább 20 év, az öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz pedig legalább 15 év szolgálati idő szükséges, ezért a kivételes öregségi nyugdíj esetleges engedélyezéséhez, megállapításához az érintett személynek legalább 7,5 év nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idővel kell rendelkeznie.

A nők kedvezményes nyugdíjának pusztán méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére a jogszabály nem nyújt lehetőséget.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mik a feltételei a hozzátartozói ellátások méltányossági megállapításának, illetve kivétel eljárásban mikor emelhető a nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, illetve az árvaellátás!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close