hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők, fegyveresek, egyenruhások nyugdíjkedvezménye

  • adozona.hu

A nők kedvezményes nyugdíjához, illetve többek között a katonákat, rendőröket korábban megillető korkedvezményhez kapcsolódóan tettek fel olvasóink kérdéseket. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Kérdés: Nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy betöltötte az öregségi nyugdíj korhatárt. A kedvezményes szolgálati időbe nem számított bele 9 hónap munkanélküli segély időszak. Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésével újra lehet-e számíttatni a nyugdíj összegét vagy az a kedvezményes nyugdíj elfogadásával már véglegessé vált?

Válasz: A nők kedvezményes nyugdíja ugyanolyan öregségi nyugdíj, mint amit a nyugdíjkorhatár betöltésekor állapítanak, ezért annak megállapítását követően, pusztán a nyugdíjkorhatár betöltése miatt, nincs lehetőség a nyugellátás újbóli megállapítására.

Felhívom a figyelmét, hogy a munkanélküli ellátás időtartama csupán a kedvezményes nyugdíjra való jogosultsági időbe nem számítható be, azonban a kedvezményes nyugdíj összegének megállapításánál a munkanélküli időszak is beszámításra kerül, valószínűleg az Ön esetében is beszámította azt az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv. A nyugellátás megállapításáról rendelkező határozat szolgálati időket felsoroló részében találja meg az elismert időszakokat. Az említett részben megkülönböztetik a kedvezményes nyugdíjra jogosító időtartamokat, és külön feltüntetik az általános szabályok szerint, a nyugellátás összegének kiszámításánál figyelembe vett – összes – szolgálati időket.

Kérdés: 2012. 12. 31-éig volt lehetőség szolgálati idő elismerési kérelem elbírálása ügyében a nyugdíjfolyósítóban ügyintézni. Született egy határozat 2013. 02.28-ai dátummal, amely tartalmazza az öt év korkedvezményt. Ha a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg a korkedvezmény beszámítását, akkor mire volt jó ez az egész tortúra? Van egy határozatom, de nem ér semmit.

Válasz: A korkedvezmény elismerése a mai napig bizonyos kedvezményeket nyújt az érintett személy számára. 2012. december 31-éig valóban az úgynevezett szolgálati idő elismerési igény előterjesztésével, 2013. január 1-jétől viszont az úgynevezett adategyeztetési eljárás kezdeményezésével lehet a korkedvezmény vizsgálatát és elismerését kezdeményezni. Az Ön esetében az elismert korkedvezmény érvényesítésére azért nem kerülhet sor, mert ugyanazon biztosítási jogviszony alapján már részesül egy nyugdíjkedvezményben. Amennyiben nem került volna korábban az Ön részére szolgálati nyugdíj megállapításra, úgy abban az esetben a 2013. évben elismert korkedvezmény alapján érvényesíthetne 5 évvel az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti ellátás iránti igényt. A jelenlegi helyzetben azonban, sajnos, azt kell mondjam, hogy az elismert korkedvezmény után nem érvényesíthet semmilyen további kedvezményt. Megjegyzem, a korkedvezmény alapján nem további szolgálati idő beszámítását kérhette az érintett munkavállaló, hanem annyi évvel korábban lehetett jogosult korhatár előtti ellátásra, ahány év korkedvezményt szerzett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31