hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: kedvezményes nyugdíjjogosultság 2020-ban

  • Winkler Róbert
2

Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően sajátjogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

A kedvezményes nyugdíj igénybevételével kapcsolatban számos esetben teszik fel azt a kérdést, hogy bár rendelkezem 40 év szolgálati idővel, ennek ellenére a kedvezményes nyugdíj megállapítására irányuló igényem mégis elutasításra került: hogyan lehetséges ez.

A kérdésre a választ a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság részletes szabályozását tartalmazó társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18. § (2a)–(2d) bekezdései tartalmazzák, melynek rendelkezései a jogosultság tekintetében következetesen „jogosultsági időt” említenek, mely fogalmat nem szabad összetéveszteni a Tny. szerinti általános szolgálati idő fogalmával.

Jogosultsági időként csak olyan időszakot lehet elismerni, amely időszak a Tny. szerint szolgálati időnek számít, ugyanakkor függetlenül azon ténytől, hogy az adott időszak az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, nem biztos, hogy a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében jogosultsági időként is elismerhető. (Például a munkanélküli ellátásban eltöltött időszak, vagy a szakmunkás tanulóként eltöltött időszak az általános szabályok szerint ugyan szolgálati időnek számít, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként nem vehető figyelembe.)

A jogosultság vizsgálata során a közeli hozzátartozó – férj, szülő, testvér – súlyos betegsége miatt megállapított ápolási díj időtartama, bár az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, a kedvezményes nyugdíjazás szempontjából jogosultsági időként sajnos nem ismerhető el.

A kedvezményes nyugdíjazás tekintetében szigorú feltétel, hogy jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel, valamint a gyermekneveléssel, ápolással szerzett szolgálati időket lehet figyelembe venni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként kell vizsgálni azt, hogy a jogosultsági időt keresőtevékenységgel vagy gyermekneveléssel, ápolással szerzett szolgálati idő alapozza meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

könyvelgető

Nők 40: Abban az esetben, ha a főállású anyaság mellet dolgoztam 4 órában, az beleszámít a 40 év esetén a 32 év szolgálati időbe?
Az első gyermekemmel 1,5 évig voltam otthon, a másodikkal 3 évig a harmadikkal 8 évig, de mellette dolgoztam 4 évig 4 órában.
Köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close