hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: kedvezményes nyugdíjjogosultság 2020-ban

  • Winkler Róbert
2

Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően sajátjogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

A kedvezményes nyugdíj igénybevételével kapcsolatban számos esetben teszik fel azt a kérdést, hogy bár rendelkezem 40 év szolgálati idővel, ennek ellenére a kedvezményes nyugdíj megállapítására irányuló igényem mégis elutasításra került: hogyan lehetséges ez.

A kérdésre a választ a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság részletes szabályozását tartalmazó társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18. § (2a)–(2d) bekezdései tartalmazzák, melynek rendelkezései a jogosultság tekintetében következetesen „jogosultsági időt” említenek, mely fogalmat nem szabad összetéveszteni a Tny. szerinti általános szolgálati idő fogalmával.

Jogosultsági időként csak olyan időszakot lehet elismerni, amely időszak a Tny. szerint szolgálati időnek számít, ugyanakkor függetlenül azon ténytől, hogy az adott időszak az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, nem biztos, hogy a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében jogosultsági időként is elismerhető. (Például a munkanélküli ellátásban eltöltött időszak, vagy a szakmunkás tanulóként eltöltött időszak az általános szabályok szerint ugyan szolgálati időnek számít, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként nem vehető figyelembe.)

A jogosultság vizsgálata során a közeli hozzátartozó – férj, szülő, testvér – súlyos betegsége miatt megállapított ápolási díj időtartama, bár az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, a kedvezményes nyugdíjazás szempontjából jogosultsági időként sajnos nem ismerhető el.

A kedvezményes nyugdíjazás tekintetében szigorú feltétel, hogy jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel, valamint a gyermekneveléssel, ápolással szerzett szolgálati időket lehet figyelembe venni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként kell vizsgálni azt, hogy a jogosultsági időt keresőtevékenységgel vagy gyermekneveléssel, ápolással szerzett szolgálati idő alapozza meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

könyvelgető

Nők 40: Abban az esetben, ha a főállású anyaság mellet dolgoztam 4 órában, az beleszámít a 40 év esetén a 32 év szolgálati időbe?
Az első gyermekemmel 1,5 évig voltam otthon, a másodikkal 3 évig a harmadikkal 8 évig, de mellette dolgoztam 4 évig 4 órában.
Köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs