hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavégzés táppénz alatt: mikor lehet, mikor nem? Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Gyakori kérdés, hogy a keresőképtelen, táppénzben részesülő személy folytathat-e ezen ellátás mellett bármilyen keresőtevékenységet.

Nos, a kérdésre a válasz egyfelől az, hogy azon jogviszonyában, amely a táppénzjogosultságát megalapozza, természetesen nem folytathat, hiszen a táppénz keresetpótló juttatás. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb. tv.) 47. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja értelmében nem jár táppénz a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve, ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után.

Ennek nem mond ellent, hogy a táppénzfolyósítás ideje alatt is kifizethető olyan juttatás, amely nem a keresőképtelenség alatti munkavégzésre tekintettel jár. Ilyen lehet például az éves jutalom, jutalék vagy éppen a jogviszony megszűnésekor kifizetett szabadságmegváltás.

Más fennálló jogviszonyok tekintetében még ennél is megengedőbb a jogszabály. Az Eb. tv. 45. paragrafusának (1) bekezdése értelmében a betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott, ahogy a táppénzre való jogosultságot, illetve a folyósítás időtartamát és az ellátás összegét is jogviszonyonként kell elbírálni és megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákkal illusztráljuk, mikor lehet, mikor nem táppénz mellett keresőtevékenységet folytatni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close