hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvezető megbízási jogviszonyban: mikor lehet, és mikor nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Gazdasági társaság ügyvezetője megbízási jogviszony keretében (amely természetesen díjazás nélkül is történhet) csak abban az esetben láthatja el az ügyvezetői teendőket, ha nem tagja a társaságnak, illetve, ha tulajdonosról van szó, akkor pedig az ügyvezetésen túl, társas vállalkozóként is közreműködik a társaságban. Cikkünkben részletezzük a vonatkozó törvényi előírásokat.

A Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) mind a megbízási jogviszonyban munkát végzőt, mind pedig a választott tisztségviselőt a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók közé sorolja, akikre a törvény 5. paragrafus (1) bekezdésének g) pontja szerint akkor terjed ki a biztosítás, ha az e tevékenységből származó, járulékalapot képező jövedelme havi szinten eléri a minimálbér 30 százalékát (38 250 forintot), illetve naptári napokra ennek a harmincad részét (1275 forintot).

A biztosítási kötelezettség elbírálása tehát mindkét jogviszonyban azonos elvek szerint – egyszerű osztás révén – történik. A jogviszonyból származó jövedelmet el kell osztani a jogviszony tartamával (hónapjaival vagy napjaival), és a kapott hányadost kell összevetni az említett határösszegekkel. A művelet során azonban mind a számlálóban, mind pedig a nevezőben eltérés van a két jogviszony között.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk a vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close