hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lesz egyéni számla, de mikor?

  • hvg.hu

Nyitott kapukat döngetnek a sajtóban az egyéni számlával kapcsolatban nyilatkozók – reagált a hvg.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a hírre, hogy a kormány letett az új nyugdíjrendszerről. A szaktárca ugyanis hét elején a Világgazdaságnak arra a kérdésre, hogy mikor és milyen változtatásokat tervez a nyugdíjrendszerben a kormány a választásokig, azt válaszolta, hogy „nem változik a nyugdíjrendszer. A nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak”.

Ám ha a nyugdíjszámítási szabályok nem változnak, akkor egyéni számlás nyugdíjrendszer sem lesz, ugyanis ennek bevezetése a számítási szabályok gyökeres megváltoztatásával járna, írja a hvg.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hvg.hu-nak küldött válaszában azzal érvel, hogy a kormány egy tavalyi törvénymódosítással már rendezte azt a problémát, hogy minden érintett számára egyénileg vezethetőek legyenek a nyugdíjbiztosítással összefüggő adatai. Mint a minisztérium írja, a  törvénymódosítás „a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt egy új paragrafussal egészítette ki, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti”. A tárca tehát azzal próbálja alátámasztani, hogy a kormány nem tett le az egyéni számlák kialakításáról, hogy megmutatja, erről jelenleg is törvény rendelkezik.

Tavaly március 12-én valóban hatályba lépett a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény egy módosítása, amely az addigi jogszabályt kiegészítette egy, a társadalombiztosítási egyéni számláról szóló szakasszal, amely az adatok körének meghatározása mellett nem csak azt tartalmazza, hogy az egyéni számlát a kormány által kijelölt szervnek kell vezetnie, hanem azt is, hogy a kabinetnek kormányrendeletben ki kell jelölnie ezt a szervet.

Ez azonban nem történt meg, pedig a minisztérium által említett tavalyi törvénymódosítás azt is előírta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2012. március 31-ig adja át az adatokat a kijelölt szervnek. Végül ez sem történt meg, mert a felelős szervezet kijelölésének elmaradásával a PSZÁF nem tudta kinek átadni az adatokat.

Milyen egyéni számla?

Az egyéni számlák technikai kialakításának csúszása azonban csak a kisebb probléma, és mindössze annyit árul el, hogy a kormány nem tudta határidőre teljesíteni, amit a törvénnyel előírt a kormánypárti többség, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy le is tett az egyéni számlák kialakításáról, valamint a nyugdíjrendszer átalakításáról.

Utóbbival kapcsolatban a tárca azt közölte „ez év július 16-án ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament a nyugdíjtörvény módosítását, amelynek lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. Valamennyi párt fontosnak tartotta, hogy a jelenlegi körülmények között ne változzon a nyugdíj-megállapítás szabálya, így az 2012. december 31-ét követően is a már ismert módon történjen”. A minisztérium szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya biztosított, ezért a rendszer sürgős módosítása nem indokolt. Amennyiben viszont nem változnak a számítási szabályok, egyéni számlás nyugdíjrendszer sem lesz, még akkor sem, ha közben a kormány utoléri magát és kialakítja a névre szóló egyéni számlákat. Az egyéni számlás nyugdíjrendszert ugyanis kétféle értelemben használhatjuk: egyfelől azt jelenti, hogy a társadalombiztosítási rendszerben minden egyes jogosult személynek van egy számlája, amelyen az adatait valamilyen mélységben lekövetheti.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bankkártyás fizetés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs