hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni rokkantsági ellátás után?

  • adozona.hu
1

A nyugdíjkorhatár elérésekor kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni, ha korábban rokkantsági ellátásban részesült a jogosult? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Olvasónk 2012.01.01. utáni komplex felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátást kapott. Amennyiben állapota az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig nem változik, kötelezően kell-e kérnie az öregségi nyugdíj megállapítását, vagy saját döntése alapján maradhat-e rokkantsági ellátásban? Számára ugyanis nem mindegy, hiszen 17 év munkaviszony után 1994-ben lett III. csoportú rokkant. Amennyiben a hatályos jogszabály alapján számolják a nyugdíját, akkor minden valószínűség szerint a minimál-nyugdíjra lenne jogosult, ami mintegy 30 százaléka a jelenlegi ellátásának – ecsetelte helyzetét kérdezőnk.

Az öregségi nyugdíj igénybevétele nem „kötelező”, a nyugdíj megállapítására pedig kizárólag az adott személy igénybejelentése alapján kerülhet sor, amennyiben az összes jogosultsági feltételeknek megfelel – kezdte válaszát Winkler Róbert.

A továbbiakban arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy a hatályos jogi szabályozás nem tartalmaz olyan megszüntetési okot, amely a rokkantsági ellátás megszüntetését pusztán attól teszi függővé, hogy az ellátásban részesülő személy betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Erre való tekintettel, amennyiben a komplex felülvizsgálata során egészségi állapotát az orvosi bizottság véglegesnek nyilvánította, úgy abban az esetben a hatályos jogi szabályozás alapján nincs akadálya, hogy az öregségi nyugdíjkorhatára betöltését követően is rokkantsági ellátását folyósítsák – hangsúlyozta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Gabriel Zsolt

Amennyiben valaki az öregségi korhatár betöltését követően öregségi nyugdíjat igényel, úgy a megállapítását követően az illetékes szerv nyilatkoztatja az igénylőt, hogy kéri-e a megállapítást. Ha az öregségi nyugdíj összege alacsonyabb, mint a folyósított rokkantsági ellátásé. akkor az igénylő lemondhat az öregségi nyugdíj megállapításáról, és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kérheti, hogy a rokkantsági ellátását öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább, ebben ez esetben ez teljes jogú öregségi nyugdíjjá válik, és soha többé nem "veszíthati" el.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink