hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egészségbiztosítás miatt sem mindegy, hogy sajátjogú nyugdíjas-e

  • adozona.hu

A sajátjogú nyugdíjasnak minősülő személyek köre utoljára 2012. január 1-jétől változott jelentősen, ám sokakban máig sem tudatosodott, hogy bizonyos járandóságok nem tartoznak a sajátjogú nyugellátások közé.

A „saját jogú nyugdíjas” fogalma a társadalombiztosítási jog egyik fontos meghatározása, hiszen az ebbe a körbe tartozó személy vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, biztosítási jogviszony esetén pedig nem kötelezett pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére, így nem illetik meg az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai, ugyanakkor 0,5 százalékos nyugdíjnövelésre szerez jogosultságot.

A sajátjogú nyugdíjasnak minősülő személyek köre utoljára 2012. január 1-jétől változott jelentősen, mikortól is megszűnt a rokkantsági nyugdíj, míg számos addigi nyugellátás szolgálati járandósággá, illetve korhatár előtti ellátássá alakult át. Évekbe tellett, míg a jogalkalmazókban egyértelműen tudatosodott, hogy a két utóbb említett ellátás, illetve a megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátásai (rokkantság és rehabilitációs ellátás) nem tartoznak a sajátjogú nyugellátások közé, és az ezek valamelyikében részesülők nem sajátjogú nyugdíjasok.

A sajátjogú nyugdíjas fogalmát az 1997. év LXXX. törvény (Tbj.) 4. § f) pontja alatt találjuk. E szerint sajátjogú nyugdíjas az a természetes személy, aki

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy pontosan megismerje a saját jogú nyugdíjas fogalmát, és persze azt is, ki tartozik ide és ki nem!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close