Járulék kivás cégnél többes jogviszonyban

  • adozona.hu

Hogyan kell fizetni a tb-járulékot két kivás cégben is fennálló jogviszony esetén? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt:" Van két kiva hatálya alá tartozó kft., melyeknek ugyanaz a tulajdonosa és az ügyvezetője is. Az említett személy az egyik cégben munkaviszony keretében járulékfizető, vagyis ott vesz fel jövedelmet. A másik kft.-ben köteles-e járulékot fizetni, amennyiben nem vesz fel semmilyen jövedelmet? A tb-törvény szerint a társas vállalkozónak legalább egy helyen kell legalább a minimálbér után megfizetnie a járulékot. A másik kft. esetében, ahol nem vesz fel jövedelmet, van-e valamilyen tb-fizetési kötelezettség?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha az ügyvezető egyik kft.-ben munkaviszonyban, a másikban társas vállalkozói jogviszonyban látja el az ügyvezetést, akkor a társas vállalkozói jogviszonyban akkor nem kell a minimális alapok szerint fizetni a tb-közterheket, ha a munkaviszonyban legalább heti 36 órát elérő, foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll.

Ha tehát a munkaviszonynál legalább heti 36 órát elérő, foglalkoztatással járó jogviszonya van, akkor társas vállalkozói jogviszonyban havi jövedelem hiányában nem kell megfizetni a tb-közterheket.

Az Adózóna egyéb, tb-vel kapcsolatos írásait itt találja.

Ha azonban a munkaviszonyban nem áll fenn a legalább heti 36 órát elérő foglalkoztatás, akkor társas vállalkozóként

» a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum,

» a 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka, illetve szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum 112,5 százaléka.

Ha a tag társas vállalkozóként nem vesz fel jövedelmet, akkor is meg kell fizetnie a fenti minimális alap szerint a tb-közterheket. 

(A minimálbér: havi bruttó 161 000 forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi bruttó 210 600 forint.)

Az a szabály, hogy a társas vállalkozónak legalább egy helyen kell megfizetnie a minimális alapok szerint a tb-közterheket, az alábbi esetekben áll fenn:

» ha a társas vállalkozóként biztosított több gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja vagy ügyvezetője, a minimális tb-alapokat – évente egy alkalommal történő választása szerint – egyszer kell figyelembe venni. A társas vállalkozó e választásáról a tárgyév január 31-éig nyilatkozik a társas vállalkozásnak;

» annak az egyéni vállalkozónak, aki egyben társas vállalkozóként is biztosított, egyéni vállalkozói tb-fizetési kötelezettsége legalább a minimális alapok szerint áll fenn. Ebben az esetben a társas vállalkozásnál fennálló járulékfizetési kötelezettség alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Technikai megszűnt katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close