hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulék és szocho: amikor nem egyszerű megmondani, kell-e fizetni

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Gyakran tapasztaljuk, hogy az egyes jogszabályok adott fogalomra eltérő meghatározásokat adnak, ami nem kis bizonytalanságot okoz a jogalkalmazónak. Ez vonatkozik az olyan általános fogalmakra is, mint a munkaviszony. Ennek illusztrálására annak a társas vállalkozónak a társadalombiztosítási kötelezettségeit határozzuk meg, aki a vállalkozás mellett egyházi személyként biztosított.

Az alapvető kérdés ebben az esetben, hogy az egyházi személy jogállását tekinthetjük-e munkaviszonynak, pontosabban heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonynak.

Az alapjogszabályból, azaz a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvényből indulunk ki. A törvény 12. paragrafusának (1) bekezdése értelmében ugyanis az egyházi személy az egyházi szolgálatot

  • sajátos egyházi szolgálati viszonyban,
  • munkaviszonyban, vagy
  • egyéb jogviszonyban láthatja el.

Ez alapján tehát az egyházi személy állhat ugyan munkaviszonyban, ám ha szolgálatát egyházi szolgálati jogviszonyban látja el, az bizony nem munkaviszony.

Ebből viszont egyenesen következhetne, hogy az egyházi szolgálati jogviszonyban álló kisadózó – ha más idevágó körülmény nem áll fenn – főállásúnak minősül. De nem következik.

OLVASSA TOVÁB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért nem egyszerű a vázolt esetlben meghatározni a járulék-, illetve szochofizetési kötelezettséget.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kiváló cikk, aggasztó a párhuzamos jogviszony-szabályozás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekáerváltozás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close