hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulék- és adófizetés a későn kapott juttatás után

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Cikkünkben összefoglaljuk az esedékességet követően kifizetett juttatások utáni szociális hozzájárulási adó- és járulékfizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A Munk törvénykönyve (Mt.) 155. § (3) bekezdése értelmében munkabért - ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása eltérően nem rendelkezik - a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell kifizetni. Ha a bérfizetési nap pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, a munkabért legkésőbb a megelőző munkanapon kell kifizetni, amihez a az Mt. 158. §-a annyit fűz, hogy az esetleges késedelem idejére a polgári jogi szabályokban meghatározott kamat jár.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
ticus

"A járulék- illetve szociális hozzájárulási adóalapot képező jövedelem után a járulékok és az adó bevallása, megfizetése a kifizetés követő hónap január 12-éig esedékes." Mit jelent ez a mondat- kifizetés követő hónap január 12-e?
Hogy kell kezelni a gyakorlatban? Ha a munkáltató nem tud fizetni, csak hónapokkal később és részletekben, akkor mikor, mit és hogyan kell számfejteni, bevallani és befizetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink