hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korengedményes nyugdíj: mikor kell rosszhiszeműséget vélelmezni?

  • Adózóna

Korengedményes nyugdíjra köthet-e megállapodást vki a saját cégével? Olvasóink kérdésére Molnár László, nyugdíjszakértő válaszol.

Egy kft. ügyvezető igazgatója, többségi részesedése van a kft.-ben. Munkajogviszonnyal dolgozik a kft.-ben, ebben az esetben korengedményes nyugdíjra köthet-e megállapodást a saját kft.-vel vagy  le kell mondania az ügyevezetésről? A többségi tulajdonosi részesedéséről üzletrészéről nem kell lemondania?

A korengedményes nyugdíj egyik jogosultsági feltétele a biztosítási jogviszonynak (munkaviszonynak) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.Változatlanul él az a szabály, hogy amennyiben a munkáltató a munkavállalóval olyan viszonyban áll, amely viszony tekintetében a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 203. § (2) bekezdése alapján harmadik személy kielégítési alapját részben vagy egészben elvonó szerződés esetén annak ingyenességét vélelmezni kell, akkor a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a munkavállalóval a korengedményes nyugdíj megállapítását követően - a korengedményes nyugdíj folyósításának időtartamára - nem létesít a Tbj. szerinti biztosítással járó jogviszonyt.

Ellenkező esetben a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás attól az időponttól kezdődően, amikortól a biztosítással járó jogviszony létrejött, semmis. A Ptk. hivatkozott 203. § (2) bekezdése szerint, ha valaki hozzátartozójával vagy olyan jogi személlyel, amellyel való viszonyában többségi befolyás áll fenn, továbbá ha a jogi személy a tagjával vagy vezető tisztségviselőjével, illetve annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget, illetve az ingyenességet vélelmezni kell.

Ugyancsak vélelmezni kell a rosszhiszeműséget, illetve az ingyenességet azonos természetes vagy jogi személy befolyása alatt működő jogi személyek egymás közötti szerződéskötése esetén, akkor is, ha közvetlen vagy közvetett többségi befolyás nem áll fenn.

Természetesen a többségi tulajdonosi részesedéséről, az üzletrészéről nem kell lemondania. Sőt, a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint arra is lehetőség nyílik, hogy a munkaviszony megszüntetését követően az ügyvezetést megbízási jogviszonyban lássák el, ami lehet ingyenes is. Ebben az esetben biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony nincs. Ehhez azonban a társasági szerződés módosítása is szükségessé válik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close