hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet öregségi nyugdíj a rokkantsági és a rehabilitációs ellátásból

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Mit tehet a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátásban részesülő, ha eléri a nyugdíjkorhatárt? Milyen előírásokat kell betartania annak érdekében, hogy ettől az időponttól öregségi nyugdíjban részesüljön? Összefoglaltuk.

A nyugdíjrendszer 2011. december 31-éig hatályos szabályozása meghatározta, hogy az öregségi és rokkantsági nyugdíjak között nem volt választási lehetőség. Az öregségi és a rokkantsági kockázat egymást kizárta a magyar nyugdíjrendszerben: ez egyben azt is jelentette, hogy ha valaki öregségi nyugdíjban részesült, illetve betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, nem szerezhetett jogosultságot rokkantsági nyugdíjra. Ha pedig a rokkantság az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor is fennállt, akkor a korábban megállapított rokkantsági nyugdíj maradt a „végleges” nyugellátás, azaz a rokkantsági nyugdíjas nem kérhette az öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésekor nyugellátásának újraszámítását és öregségi nyugdíj megállapítását. Mivel a rokkantsági nyugellátás is saját jogú nyugellátásnak minősült, ezért arról lemondani sem lehetett.

A fenti szabályozást azon tények alapozták meg, hogy ellentétben a sokakban felmerült megalapozatlan vélekedéssel, mely szerint a rokkantsági nyugdíj egy alacsonyabb színvonalú, csökkentett összegű ellátást biztosított az öregségi nyugdíjhoz viszonyítva, a 2011. december 31-éig hatályos szabályozás szerint a rokkantsági nyugdíj alapját képező átlagkereset meghatározása ugyanazon szabályok alapján történt, mint az öregségi nyugdíjé. A nyugdíjszámítás szabályai szerint képzett átlagkeresetnek a megszerzett szolgálati idő hosszától függő aránya pedig 25 évet elérő szolgálati idő esetén megegyezett az öregségi nyugdíj megállapítási szabályaival.

A rokkantsági nyugdíj tehát az öregségi nyugdíjhoz viszonyítva nem csökkentett mértékű ellátás volt, hanem azonos módon megállapításra kerülő nyugdíj, amely a munkavégző képesség bizonyos mértékű csökkenésére tekintettel már az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt, az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén, legkorábban a megrokkanás időpontjától volt megállapítható.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan válhat öregségi nyugdíjassá a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátásban részesülő!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs