hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermeknevelés: mi nem számít bele a szolgálati időbe?

  • Molnár László
2

Általános szabály szerint nem számít szolgálati időnek az az időszak, amely alatt a biztosítás szünetelt. A biztosítás szünetelhet például fizetés nélküli szabadság miatt, azonban, ha a fizetés nélküli szabadságot három évesnél fiatalabb gyermek gondozása céljából vették igénybe, így ez az időszak is szolgálati időnek minősül. Mi számít és mi nem számít bele a nők szolgálati idejébe és hogyan számoljuk a jogosultsági időt?

Cikksorozatunk előző részében azzal foglalkoztunk, hogyan határozza meg a szolgálati időt a nyugdíjtörvény és hogyan számít bele a gyermekneveléssel töltött idő a szolgálati időbe. A törvény az 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati időszakokkal kapcsolatban – úgy rendelkezik, hogy az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal növelni kell, ahány gyermeke született 1968. január 1-je előtt.  Amennyiben az 1968. január 1-je előtt született gyermeke (gyermekei) tartósan betegnek, illetve fogyatékosnak minősültek (minősülnek), a növelés gyermekenként 550 naptári nap.

Az 550 napi növelésre az az anya jogosult, akinek a gyermeke a tizennyolcadik életévét megelőző időponttól tartósan beteg vagy fogyatékos (volt). A tartós betegséget, illetőleg a fogyatékosságot a családi pótlékról szóló jogszabályok rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával orvosi igazolással kell bizonyítani.

A gyermekneveléssel töltött időszak figyelembevétele a nők kedvezményes nyugdíjazása esetén a következők szerint alakul:

A nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának feltétele tehát negyven év jogosultsági idő megszerzése. Jogosultsági időnek minősül a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a gyermekneveléshez kapcsolódóan a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel teljesített szolgálati idő.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Erzsébet Dávid

Én azt nem tartom igazságosnak hogy nem veszik figyelembe a leszázalékolt időszakot.Mert az ember nem nem akart dolgozni,nem tudott!Vagy csak az egészséges nőknek jár a kedvezmény?

Anna Mondom

További javaslatom lenne, hogy a 40 évbe számítsák be azokat a táppénzes napokat, melyek azért következnek be, mert a betegség nehéz diagnosztizálása miatt a betegség annyira elfajult, - itt például egy műtét közben kapott fertőzésre gondolok - hogy emiatt az otthon töltött idő elhúzódik, hiszen egy nagyobb betegség után visszamegy valaki dolgozni, akár munkahelyét is elveszítheti, semmi garancia nincs arra, hogy munkahelyén hátrány éri, így akár munkahelyétől is "megszabadíthatják", a szociális ellátást - ha egyáltalán egy megélhetésre alkalmas összeget valamikor is kap - mire megkapja utcára is kerülhet.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close