hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: kinél számít be a felsőfokú tanulmányok ideje?

  • adozona.hu

1958-as születésű nő esetén beszámítanak-e nappali tagozatos főiskolai évek a 40 éves munkaviszonyhoz a nyugdíjszámításnál? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében kizárólag olyan – az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősülő – jogviszonyokat lehet jogosultsági időként figyelembe venni, mely szolgálati időt keresőtevékenység alapoz meg, kezdte válaszát szakértőnk Keresőtevékenység hiányában jogosultsági időként kizárólag a gyermekneveléssel, gondozással szerzett szolgálati időket lehet a nők kedvezményes nyugdíjazásánál jogosultsági időként beszámítani.

Bár az 1998. január 1-je előtt nappali képzés keretében folytatott főiskolai, egyetemi tanulmányok ideje az általános szabályok szerint – a nyugdíjkorhatár betöltésekor megállapításra kerülő saját jogú nyugellátás esetén – ugyan nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt képez, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében e tanulmányok időtartama nem vehető figyelembe jogosultsági időnek.

Meg kell említeni azonban, hogy amennyiben a tanulmányok folytatása idején az érintett személy egyidejűleg egyéb biztosítási jogviszonyban is állt, mely alapján nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerezhetett, úgy abban az esetben, arra az időtartamra, ezen jogviszonyára tekintettel, szolgálati idő mellett, a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosító időt is szerez. (Például: ha az egyetemi évek alatt, párhuzamosan részmunkaidőben dolgozott, akkor e jogviszonya alapján is szerezhetett nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt, és ebben az esetben már azt kell figyelembe venni, hogy a szolgálati idő szerzését nem a felsőfokú tanulmányok alapozták meg, hanem a munkaviszony, ezért a munkaviszonya alapján szerzett szolgálati időt a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében is el kell ismerni jogosultsági időként.) Az a tény viszont, hogy az adott időtartam alatt két különálló jogviszony is megalapozza a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt, nem eredményezi azt, hogy az adott időtartam kétszeresen kerül majd elismerésre, mivel a vonatkozó jogi szabályozás egyértelműen meghatározza, hogy a szolgálati időt naptári naponként kell számításba venni, és 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni, ugyanazt az időtartamot pedig csak egyszer lehet számításba venni.

Végezetül szakértőnk tájékoztatta a kérdezőt arról, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében figyelembe vehető jogosultsági idő az általános szabályok szerint számolt szolgálati időt megalapozó biztosítási jogviszony formájától függ, az a tény, hogy az érintett személy mely korosztályhoz tartozik, a jogosultsági idő tekintetében irreleváns.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5