hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ellátások örökbefogadás esetén

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és családtámogatás szempontjából a jogszabályok igyekeznek közel azonos lehetőségeket biztosítani az örökbefogadó szülőknek is, azonban igénybevétel szempontjából egyértelműen nehezebb helyzetben vannak a vér szerinti szülőkhöz képest. Ennek oka, hogy sajnos ritkábbak azok az esetek, mikor az örökbefogadott gyermek már születés után nem sokkal az örökbefogadó családhoz kerül, sokszor már nagyobb gyermekek örökbefogadására van lehetőség. Nézzük végig, milyen ellátások járnak örökbefogadás esetén, akár már a születés utáni időszakot követően!

Ellátások

Időrendben haladva, a csecsemőgondozási díj, amivel az örökbefogadó szülő is találkozhat. A jogszabály szerint csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

– a biztosítás tartama alatt vagy

– a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül, vagy

– a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül

születik.

Örökbefogadás esetén a szülő nő helyett csecsemőgondozási díjra jogosultságot szerezhet az a nő, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette (a gyermek gondozásba vételének napjától). Nem csak az örökbefogadó anya, hanem az örökbefogadó apa is igényelheti a csedet, amennyiben az örökbefogadó anya elhalálozik, egészségügyi állapotára tekintettel nem tud részt venni a gyermek ellátásában, illetve, ha az örökbefogadó férfi egyedül vette örökbe a gyermeket.

A csed feltétele örökbefogadás esetén is a fenti két kitétel, időtartama pedig 168 nap. Amennyiben tehát nem a szülést követő időszakban történik meg az örökbefogadás, akkor nem fog csed járni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor jogosult gyedre az örökbefogadó, mi az az örökbefogadói díj, valamint, hogy milyen munkajogi kedvezmények illetik meg az örökbefogadó szülőt!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close