hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családtámogatási és pénzbeli ellátások ikrek születése után

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Azt ma már többnyire tudni lehet, hogy az egymást követően születő testvérek után külön-külön is jogosult a szülő a családtámogatási és egészségbiztosítási pénzbeli ellátások igénybevételére – amennyiben a feltételeknek is megfelel. De mi a helyzet, ha egyszerre érkezik több gyermek a családba? Írásunkban az ikrek után járó különböző ellátásokat vesszük sorra.

Időrendben először a terhesgondozás alatt merül fel, hogy ikrek után a családi adókedvezmény milyen mértékben, milyen összegben vehető igénybe.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 29/A §-a rendelkezik a családi kedvezmény igénybevételének feltételeiről. A (3) bekezdés a) pontja értelmében „a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult...”

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) szerint családi pótlékra azon vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre tekintettel jogosult a szülő, akivel egy háztartásban él.

Családi adókedvezményre már a magzat 91. napjától jogosult a szülő. Két gyermek esetén (akár ikrek) az adóalap-csökkentő kedvezmény mértéke 133 330 forint gyermekenként és hónaponként 2019-ben. A családi pótléknál maradva, két gyermek esetén az összege 13 300 forint gyermekenként és havonta.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a csecsemőgondozási, a gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozást segítő ellátásra és anyasági támogatásra vonatkozó főbb előírásokat ikrek esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs