hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családtámogatási és pénzbeli ellátások ikrek születése után

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Azt ma már többnyire tudni lehet, hogy az egymást követően születő testvérek után külön-külön is jogosult a szülő a családtámogatási és egészségbiztosítási pénzbeli ellátások igénybevételére – amennyiben a feltételeknek is megfelel. De mi a helyzet, ha egyszerre érkezik több gyermek a családba? Írásunkban az ikrek után járó különböző ellátásokat vesszük sorra.

Időrendben először a terhesgondozás alatt merül fel, hogy ikrek után a családi adókedvezmény milyen mértékben, milyen összegben vehető igénybe.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 29/A §-a rendelkezik a családi kedvezmény igénybevételének feltételeiről. A (3) bekezdés a) pontja értelmében „a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult...”

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) szerint családi pótlékra azon vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre tekintettel jogosult a szülő, akivel egy háztartásban él.

Családi adókedvezményre már a magzat 91. napjától jogosult a szülő. Két gyermek esetén (akár ikrek) az adóalap-csökkentő kedvezmény mértéke 133 330 forint gyermekenként és hónaponként 2019-ben. A családi pótléknál maradva, két gyermek esetén az összege 13 300 forint gyermekenként és havonta.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a csecsemőgondozási, a gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozást segítő ellátásra és anyasági támogatásra vonatkozó főbb előírásokat ikrek esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést 2.0

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás vállalkozó iparűzési adója 2021-ben

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs