adozona.hu
Borravaló és felszolgálási díj: járulékfizetési szabályok
//adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Borravalo_es_felszolgalasi_dij_a_tbben_7FNDOZ
Borravaló és felszolgálási díj: járulékfizetési szabályok
A régi Tbj. a 4. § k) pontjában határozta meg a járulékalapot képező jövedelem fogalmát, mely felsorolásban még mind a két, címben említett tétel szerepelt. Igaz (2005. évi jogszabályba történt beemelésüktől kezdve), bizonyos tekintetben „kakukktojásnak” tűntek, hiszen az általánostól eltérő járulékfizetési szabályok vonatkoztak rájuk.
Az említett járulékfizetés alapján mind a borravaló, mind pedig a felszolgálási díj esetében a járulékalap 81 százalékát kell figyelembe venni a nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem meghatározásánál a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 22. § (1) bekezdés e), illetve f) pontja értelmében.
Az új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) a felszolgáló borravalója utáni önkéntes járulékfizetés lehetőségét megszüntette. Ellenben a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 4.21. pontja értelmében a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló továbbra is adómentes maradt.
(Zárójelben jegyezzük meg, hogy amennyiben nem közvetlenül kapott borravalóról van szó, hanem a borravalóként befolyt összegnek a vállalkozás által történő „újraosztásáról”, akkor ez a magánszemély és a vállalkozás között fennálló jogviszonynak megfelelően adózik, illetve járulékfizetés terheli. Így például munkaviszony esetén munkabérként kezelendő.)
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen járulékokat kell levonni az új Tbj. szerint a felszolgálási díjból!
Hozzászólások (0)