hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Betegszabadság bejelentése nem tb-kifizetőhely munkáltató esetében

  • adozona.hu

Hogyan kell bejelentenie a betegszabadságot annak a foglalkoztatónak, aki/amely nem tb-kifizetőhely? Hosszabb idejű betegség esetén elég akkor bejelenteni a betegszabadságot, amikor eléri a táppénzes időszakot (lejár a 15 nap), vagy rögtön be kell jelenteni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a foglalkoztatónál nincs kifizetőhely, a foglalkoztató a táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a kérelemmel együtt továbbítja a kormányhivatal egészségbiztosítási szervének. Ezen a foglalkoztatói igazoláson kell jelölni a betegszabadságot.

A betegszabadságot a munkáltató fizeti ki a dolgozó keresőképtelensége esetén, az alábbiak szerint.

» A betegszabadság tartamára a távolléti díj 70 százaléka jár.

» A munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként 15 munkanap betegszabadságot ad ki.

Azaz a munkavállalónak kell bejelentenie a munkáltató felé, ha keresőképtelen. A munkáltató nyilvántartást vezet arról, hogy adott munkanapokra a munkavállaló keresőképtelen volt, ezért nem végzett munkát, illetve nem állt rendelkezésre, majd ezen nyilvántartás alapján kerül sor a betegszabadság számfejtésére.

2020. december végén jelent meg a 657/2020. kormányrendelet, amely a veszélyhelyzet kapcsán 2020. december 25-ei kezdettel arról rendelkezik, hogy

» a veszélyhelyzet ideje alatt a beteg részére nem kell átadni az ,,orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről'' című nyomtatványt, hanem azt az orvos elektronikus úton – így különösen e-mailben – is továbbíthatja a beteg részére,

» míg a biztosított a fenti keresőképtelenségi nyomtatványt elektronikus úton – így különösen e-mailben – is továbbíthatja a foglalkoztató részére.

Azaz a koronavírus-világjárvány alatti veszélyhelyzetben 2020. december 25-én vagy ezt követően az orvos a keresőképtelenségi orvosi igazolást elektronikus úton – így különösen e-mailben – is továbbíthatja a beteg részére, míg ezen időponttól a beteg/biztosított is megküldheti elektronikus úton – így különösen e-mailben – a keresőképtelenségi igazolását a foglalkoztató részére.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. tag személyes közreműködés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close