Baleseti járadék megállapításának feltételei: mutatjuk, mikor, kit illet meg

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Üzemi baleset esetén a biztosított dolgozó baleseti egészségügyi ellátásra, táppénzre, valamint – amennyiben a baleset következményeként egészségkárosodása keletkezett – baleseti járadékra, továbbá az üzemi baleset következményeként elhunyt személy hozzátartozója baleseti hozzátartozói nyugdíjra jogosult.

Balesetnek minősül az adott személy szervezetét ért olyan egyszeri külső hatás, amely akaratától függetlenül, hirtelen vagy rövid idő alatt következett be, és sérülést, mérgezést, más (testi, lelki) egészségkárosodást vagy halált okoz.

Üzeminek azt a balesetet kell tekinteni, amely a biztosítottat foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Nem tartozik ebbe a körbe a munkavégzés helyén vagy máshol végzett, de a munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélküli munka során, vagy a céges jármű engedély nélküli használata során elszenvedett baleset. Szintén üzemi az a baleset, amelyet a dolgozó a munkába menet vagy onnan hazafelé (lakására, egyéb szállására, például munkásszállásra) menet szenved el (úti baleset), kivéve, ha indokolatlanul nem a legrövidebb útvonalon közlekedett, vagy az utazást indokolatlanul megszakította. A biztosított személy közcélú munka (vagyis életmentés, baleset- vagy katasztrófa-elhárítás, véradás) során elszenvedett balesete is üzeminek minősül, a fenti kivételekkel.

Nem tekinthető üzeminek a baleset, ha bebizonyosodik, hogy a jogszerző alkohol vagy kábítószer hatása alatt állt, és a baleset emiatt következett be, vagy a baleset a dolgozót munkahelyi rendbontás során érte.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ki jogosult baleseti járadékra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1