hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az özvegyi nyugdíj feléledése: így számítanak a határidők

  • adozona.hu

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj meghatározott feltételek teljesülése esetén feléled. A nyugdíjkorhatár betöltése szükséges ehhez, vagy elegendő nyugdíjasnak lenni? A Kúria egyik döntésének összefoglalóját ismertetjük.

Az alperes a 2014. szeptember 8-án kelt határozatával – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 53. § (1) bekezdés b) pontja és 47. § (2) bekezdése alapján – elutasította azt az özvegyi nyugdíj iránti igénybejelentést, amelyet az 1952. augusztus 9-én született felperes a 2001. február 5-én elhunyt élettársa jogán – a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére hivatkozva – terjesztett elő.

A határozat indokolása szerint a felperes özvegyi nyugdíjban korábban 2002. február 4-éig részesült, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, amelyet a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani, az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 10 éven belül nem töltötte be, ezért a kért ellátásra nem jogosult. Az elsőfokú határozatot a másodfokú társadalombiztosítási szerv helybenhagyta.

A felperes a társadalombiztosítási határozat bírósági felülvizsgálatát azért kérte, mert a jogszerző elhalálozását követő 10 éven belül saját jogú öregségi nyugdíjban részesül, ami a kért ellátásra való jogosultságát megalapozza. Hivatkozott arra is, hogy a Tny. szabályozása az összehasonlítható helyzetben lévő özvegyek között az Alaptörvény 28. cikkébe, XIX. cikk (4) bekezdésébe és XV. cikk (2) bekezdésébe ütközően tesz különbséget.

A munkaügyi bíróság a keresetet elutasította. Megállapította, hogy a felperes özvegyi nyugdíj feléledése címén a Tny. 47. § (2) bekezdés a) pontja alapján terjesztette elő igényét, amely feltételt – a Tny. 53. § (1) bekezdésének utolsó fordulata szerint – a jogszerző halálakor, vagyis a 2001. február 5-én hatályos jogszabályok alapján kellett vizsgálni. Mivel a felperes a 62. életévét az ideiglenes özvegyi nyugdíja megszüntetését követő 10 éven túl, 2014. augusztus 9-én töltötte be, a társadalombiztosítási határozat nem jogszabálysértő. A jogi szabályozás alaptörvény-ellenességével kapcsolatos felperesi érvelést a munkaügyi bíróság nem osztotta, mert a törvény a feléledésre vonatkozó feltételrendszert illetően valamennyi özvegy esetében azonos szabályokat tartalmaz.

A jogerős ítélet ellen a felperes élt felülvizsgálati kérelemmel arra hivatkozva, hogy ügyében „speciális szabályként” azt az öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort kellett volna irányadónak tekinteni, amikor a 40 év szolgálati időt megszerezte. A Kúria rámutatott, hogy a Tny. 53. § (1) bekezdés utolsó mondata egyértelműen és eltérést nem engedően fogalmaz, annak alapján az özvegyi nyugdíj feléledésének vitatott feltételét a munkaügyi bíróság helyesen vizsgálta a jogszerző elhalálozásakor hatályos jogszabály, a Tny. 2001. február 5-én hatályos 7. § (1) bekezdése alapján. A Tny. 53. § (1) bekezdés b) pontja – a felperes értelmezésével szemben – nem nyugdíjkorhatárt szabályozó rendelkezés, hanem feléledési feltételt tartalmazó utaló szabály, ezért azt a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását – életkoruktól függetlenül – biztosító rendelkezésekhez [Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdés] képest speciális szabályként értelmezni nem lehet. A felperes további kifogásai nem a szabályozás alaptörvény-ellenességére, hanem a munkaügyi bíróság alaptörvény-ellenes jogértelmezésére vonatkoztak. A Tny. 53. § (1) bekezdését a munkaügyi bíróság helyesen értelmezte, annak alkalmazásától sem az Alaptörvény XIX. cikkének a nők fokozott védelmét előíró (4) bekezdése és a XV. cikk (2) bekezdése alapján sem tekinthetett el. Az Alaptörvény 28. cikke a bíróságok jogértelmezésére irányadó szabály, amely szintén nem ad alapot a perben vitás kérdésekre közvetlenül irányadó tételes jogi normák alkalmazásának mellőzésére.

A Kúria mindezek alapján a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close