hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egységes egyéni járulék nyertesei és vesztesei júliustól

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Július 1-jétől a biztosítási jogviszonyban álló személy a járulékalapot képező jövedelme után 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot köteles fizetni az eddigi 10 százalékos nyugdíjjárulék, 4 százalékos természetbeni és 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék, illetve az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék helyett. A nyugdíjasoknak, akik július 1-jétől semmilyen jogviszonyban nem fizetnek járulékot, így (változatlan munkabér mellett) 14 százalékkal nő a nettó bérük. Cikkünkben azt tekintjük át, hogy egyes biztosítotti körökbe tartozókat hogyan érinti a változás.

Mindenekelőtt kezdjük a kivételekkel, miután továbbra is maradnak olyan biztosítási jogviszonyok, amelyekben a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett változatlanul 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni!

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 37. szakasza alapján 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizet egyéni járulékként

  • az álláskeresési támogatásban részesülő személy az ellátás után, továbbá
  • az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy után az egyházi jogi személy, a minimálbér alapulvételével.

Az említettek egyéni járulékfizetése tehát nem módosul, és változatlanul nem illetik meg őket az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai.

Jelen szabályok szerint, ha az egyéni vagy társas vállalkozó munkaviszonyban is áll, vagy nappali tagozatos diák, nem kötelezett 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék fizetésére. A jövőben az e körbe tartozókat is 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terheli majd.

Ugyanez vonatkozik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, de nem nyugdíjas biztosítottakra, akik járulékterhelése 17 százalékról szintén 18,5 százalékra nő, s mindez elmondható valamennyi nem munkaviszonyban vagy egyéni társas vállalkozói jogviszonyban biztosítottról is, hiszen (a bevezetőben említettek kivételével) egységesen 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezettek, legyen szó tanulószerződéses diákról, megbízásról vagy éppen választott tisztségviselőről. 

OLVASSA TOVÁB cikkünket, amelyben tovább részletezzük a járulékváltozásokat, különös tekintettel az őstermelőkre, felszolgálókra, ekhósokra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close