hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az apai gyed hátrányai az anyára

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások, a családtámogatás terén minden eset más – csak konkrét információk alapján lehet tanácsot adni. Néhány általános megállapítást azonban lehet tenni az ellátásokkal kapcsolatosan; igaz ez abban az esetben is, ha az anya helyett az apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat. Mikor éri meg és mikor nem, ha a hosszú távú hatásokat is figyelembe vesszük?

A fenti cím negatív megközelítésű, a hátrányokat említi, azonban kezdjük a pozitívumokkal, hiszen alapvetően egy kedvező lehetőségről van szó sok család esetében!

Mikor jogosult az apa a gyermekgondozási díjra? Hivatalosan nincs apagyed nevű ellátás, mivel nincsenek külön, az apára vonatkozó feltételek. Miközben az apa a csecsemőgondozási díjat csak nagyon kevés esetben igényelheti, a gyedre ugyanolyan lehetőségei vannak, mint az anyának.

Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő

– biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

– csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

Szülőt említ a fenti idézet, tehát mind az apa, mind az anya jogosult lehet a gyedre. A 365 napnak a gyermek születését megelőző 2 éven belül kell meglennie, a biztosítotti lét fennállását azonban nem a gyermek születésekor nézik, hanem a jogosultság napjánál. A gyed a 169. naptól jár legkorábban (jellemzően előtte a csed van), tehát ha az apa a 169. naptól kéri a gyedet, akkor legalább ezen a napon biztosítottnak kell lenni, és majd a gyed összegénél is ez a jogviszony lesz a mérvadó. Ugyanis: a gyermekgondozási díj összegének megállapítása során a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló (illetve a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama alatt megszűnt) biztosítási jogviszonyban az állami adóhatósághoz személyijövedelemadó-előleg megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.

A HVG 2020-as Tb-különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a témában.

A gyermekgondozási díj összegének számítási módszertanát nem vesszük most végig, az apára is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint az anyára. Ugyanúgy igaz, hogy a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékánál nem lehet magasabb a havi gyermekgondozási díj összege.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor érdemes elgondolkodni, hogy az apa vegye igénybe a gyermekgondozási díjat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close