hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az apai gyed hátrányai az anyára

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások, a családtámogatás terén minden eset más – csak konkrét információk alapján lehet tanácsot adni. Néhány általános megállapítást azonban lehet tenni az ellátásokkal kapcsolatosan; igaz ez abban az esetben is, ha az anya helyett az apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat. Mikor éri meg és mikor nem, ha a hosszú távú hatásokat is figyelembe vesszük?

A fenti cím negatív megközelítésű, a hátrányokat említi, azonban kezdjük a pozitívumokkal, hiszen alapvetően egy kedvező lehetőségről van szó sok család esetében!

Mikor jogosult az apa a gyermekgondozási díjra? Hivatalosan nincs apagyed nevű ellátás, mivel nincsenek külön, az apára vonatkozó feltételek. Miközben az apa a csecsemőgondozási díjat csak nagyon kevés esetben igényelheti, a gyedre ugyanolyan lehetőségei vannak, mint az anyának.

Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő

– biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

– csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

Szülőt említ a fenti idézet, tehát mind az apa, mind az anya jogosult lehet a gyedre. A 365 napnak a gyermek születését megelőző 2 éven belül kell meglennie, a biztosítotti lét fennállását azonban nem a gyermek születésekor nézik, hanem a jogosultság napjánál. A gyed a 169. naptól jár legkorábban (jellemzően előtte a csed van), tehát ha az apa a 169. naptól kéri a gyedet, akkor legalább ezen a napon biztosítottnak kell lenni, és majd a gyed összegénél is ez a jogviszony lesz a mérvadó. Ugyanis: a gyermekgondozási díj összegének megállapítása során a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló (illetve a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama alatt megszűnt) biztosítási jogviszonyban az állami adóhatósághoz személyijövedelemadó-előleg megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.

A HVG 2020-as Tb-különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a témában.

A gyermekgondozási díj összegének számítási módszertanát nem vesszük most végig, az apára is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint az anyára. Ugyanúgy igaz, hogy a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékánál nem lehet magasabb a havi gyermekgondozási díj összege.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor érdemes elgondolkodni, hogy az apa vegye igénybe a gyermekgondozási díjat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfa – önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Külföldi utas áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close