hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjasként kezelt nem nyugdíjas – ezek a következmények

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A munkavállaló sajátjogú nyugdíjas státuszának bizonyítottsága ez évtől fontosabbá vált a munkaadók szempontjából, hiszen 2019. január 1-jétől az Mt. szerinti munkaviszony esetén a dolgozót nem kell biztosítottként bejelenteni, nem kell tőle egyéni járulékot vonni és még szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulási adót sem kell fizetni utána.

Természetesen ezt megelőzően sem volt mindegy a munkáltatónak, hogy nyugdíjas dolgozót alkalmaz-e vagy sem, ám ha a munkaadó különösebb kontroll nélkül elfogadta a munkavállaló nyilatkozatát, kisebb kockázatot vállalt, hiszen a nyugdíjast éppúgy be kellett jelenteni, mint a nem nyugdíjast, és a munkaadói terhek vonatkozásában sem volt eltérés. Csupán a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási és az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot nem kellett tőle vonni, ám ezek elmaradásáért egy esetleges ellenőrzés során a munkavállaló viselte a felelősséget. 

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 218. § (1) bekezdése szerint, ha a munkáltató a természetes személyt terhelő járulékmegállapítási, -levonási és ezzel összefüggésben -bevallási kötelezettségének nem vagy nem a törvényben meghatározottak szerint tesz eleget, az adóhatóság az adóhiányt, az adóhiány után az adóbírságot és a késedelmi pótlékot a munkáltató terhére állapítja meg, kivéve, ha az adóhiány az adózó jogszerűtlen nyilatkozatának következménye.

A kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adó vonatkozásában viszont ez a szabály értelemszerűen nem alkalmazható, tehát a biztosítási jogviszony nyugdíj státusz helytelen elbírálásából következő adómulasztás következményeit a foglalkoztatónak kell viselnie. És, ami még ennél is kellemetlenebb következményekkel járhat, hogy a nyugdíjasként kezelt nem nyugdíjas bejelentetlen foglalkoztatottnak minősül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close