A nyugdíj alapjául szolgáló adatok: honnan hova kerülnek?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 43. szakasza rögzíti, hogy nyugellátás megállapítása során a szolgálati időt, illetve kereseti, jövedelmi adatokat a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása alapján kell számításba venni.

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba kétféle módon kerültek, illetve kerülnek be adatok.

Egyrészt közvetlenül a foglalkoztatóktól – a Tny. törvény 2010. december 31-éig hatályos 97. § (2)–(4) bekezdése szerinti kötelező adatszolgáltatás alapján – ez követően pedig a 08-as, és 58-as bevallások adati alapján.

Az Adózóna társadalombiztosítással kapcsolatos további írásait ITT találja. A HVG TB 2024 különszámát ITT rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 131. § (2) bekezdés a) pontja, ugyanezen szakasz (4) bekezdése, értelmében az állami adó- és vámhatóság elektronikus úton hivatalból átadja a havi adó- és járulékbevallásra kötelezettek és a mezőgazdasági őstermelő által benyújtott, a havi adó- és járulék bevallásban szereplő adatok közül

  • a nyugdíjjogosultsághoz, nyugdíj-megállapításhoz, valamint a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátások jogszerűségének vizsgálatához szükséges adatokat a nyugdíjbiztosítási szervnek; illetve
  • a bevallásra előírt határidőt követő hónap utolsó napjáig, a nyugdíjfolyósító szerv részére, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő természetes személyre vonatkozó tárgyévi társadalombiztosításijárulék-alapot képező összesített jövedelmi adatokat – a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. (Keny.) törvény 11. § (2) bekezdésében meghatározottak kivételével – ahhoz az időponthoz igazodva, amikor a természetes személy tárgyévi társadalombiztosításijárulék-alapot képező jövedelme meghaladja a Keny. törvény 11. §-ában meghatározott éves keretösszeget.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely jogszabály határozza meg az első pontban említett adatszolgáltatást, illetve ennek értelmében a NAV milyen adatokat köteles továbbítani a nyugdíjbiztosítási szervnek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink