hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletrész öröklése, házastárs általi megszerzése, felosztása

  • dr. Nagy András ügyvéd

Válás esetén megtörténhet, hogy ha a tag az üzletrészét a házastársi közös vagyonból szerezte, a bíróság a házassági vagyonjogi perben a nem tag házastársnak társasági üzletrészt vagy üzletrészhányadot juttat.

Előző írásunkban az üzletrész fogalmát tisztáztuk, illetve az annak adásvételével kapcsolatos jogi szabályozást mutattuk be. Jelen cikk témája az üzletrész járulékos kérdéseinek rövid összefoglalása: az üzletrész öröklése, az üzletrész házastársi vagyoni sorsa, az üzletrész felosztása és a saját üzletrész.

Hogyan alakul az üzletrész sorsa a társaság tagjának halála, valamint a jogi személy tag jogutódlása esetén?

A természetes személy tag halála esetén örököse, valamint a jogi személy tag átalakulása, egyesülése, szétválása vagy jogszabály alapján az üzletrésze tekintetében bekövetkezett jogutódlása esetén a jogutód – természetesen az örökösi minőség vagy a jogutódlás igazolása mellett – kérheti az ügyvezetőtől, hogy őt a tagjegyzékbe jegyezzék be.

Az ügyvezető megtagadhatja az örökös vagy a jogutód bejegyzését, ha a társasági szerződés által erre feljogosított személyek a társasági szerződésben meghatározott feltételek szerint az üzletrész magukhoz váltásáról az örökös vagy a jogutód bejegyzési kérelmének hatályossá válásától számított harminc napos, jogvesztő határidőn belül nyilatkoznak, és az üzletrész forgalmi értékét az örökösnek vagy a jogutódnak kifizetik.

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.

Tehát a polgári törvénykönyv (Ptk. vagy 2013. évi V. tv.) arra ad lehetőséget, hogy a tagok a társasági szerződésben kijelöljenek olyan személyeket (a társasági szerződés nem csupán a tagokat, hanem akár kívülálló személyeket is megjelölhet a megváltás jogosultjaként), akik az öröklés bekövetkezte esetén az örököstől jogosultak megváltani az üzletrészt 30 napos jogvesztő határidőn belül, azaz az örökösnek az üzletrész forgalmi értékét kifizetik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi történik abban az esetben, ha a jogi személy tag jogutód nélkül szűnik meg, hogyan alakul a házastársi közös vagyonból szerzett üzletrész sorsa, mit nevezünk az üzletrész felosztásának és milyen esetekben osztható fel!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs