hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tőketartalék vagy pótbefizetés apporttal

  • adozona.hu
1

Ingatlanépítés céljából létrehozott kft.-be a két tulajdonos szeretne egy-egy telket apportálni. Milyen módon tehetik meg ezt úgy, hogy az ingatlan értékesítése után az apport értékét pénz formájában vissza szeretnék venni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Tőketartaléknál a jegyzett tőkét is emelni kellene, és utólag tőkekivonással vehetnék ki a pénzt, pótbefizetésnél pedig vissza lehet venni a befizetést, amennyiben arra már nincs szükség. Jelenleg a saját tőke az elvárt 3 millió forint helyett 2 millió 400 ezer forint. A telkek értéke összesen 9 millió forint – tette hozzá olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számviteli törvény (Szt.) 36. paragrafus (1) bekezdésének b) pontja szerint a tőketartalék növekedéseként tőkeemeléskor a jegyzési érték és a névérték különbözeteként véglegesen átadott eszközök, pénzeszközök értékét lehet kimutatni. Az ily módon a saját tőke részét képező összeg utólag, a jegyzett tőke leszállításával –  azzal arányosan – illetheti meg a tagokat. Például, ha a jegyzett tőkét 10 százalékkal leszállítja a kft., akkor a tőketartalék 10 százaléka illeti meg  a tagokat. A tőketartalékba pénz vagy eszköz tőkeemelés nélkül nem  juttatható.

Az Szt. 38. paragrafusának (4) bekezdése szerint a vállalkozónál a veszteségek fedezetére kapott pótbefizetés összegét a pótbefizetés visszafizetéséig lekötött tartalékként kell kimutatni, melynek elszámolása a pénzmozgással, az eszközmozgással egyidejűleg történik.

Pótbefizetés a Ptk. 3:99. paragrafusának (1) bekezdése szerint a veszteségek fedezetére rendelhető el, akkor, ha  a társaság létesítő okirata feljogosítja arra a legfőbb szervet.  Ha veszteség nem áll fenn, akkor pótbefizetés nem rendelhető el. A Ptk. 3:99. paragrafusának (5) bekezdése szerint – a legfőbb szerv eltérő határozata hiányában – a veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetéseket a visszafizetés időpontjában a társasággal tagsági jogviszonyban álló tagok részére vissza kell fizetni.

Ha a kérdésben szereplő kft. jegyzett tőkéje nem éri el a minimális 3 millió forintot, akkor gondoskodni kell  a szükséges saját tőke biztosításáról. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az ingatlanok  értékéből 600 ezer forintnak megfelelő részt mindenképpen tőkeemelésként kell elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az akármilyen formában a cég számára átruházott ingatlan későbbi értékesítése esetén na mi keletkezik? Bingó! Nyereség.

A nyereségből majd osztalékot lehet felvenni. Szívesen.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipabevallás mentesség esetén

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink