hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kkt, bt: egy év türelmi idő, másoknak kettő

  • Radics Zsuzsanna

Mikor kell alkalmazkodni a gazdasági társaságoknak – például a kft-nek a törzstőke felemelésével – az új Ptk. előírásaihoz? Az Országgyűléshez T/12094. számon benyújtott, az új Ptk. átmeneti szabályait tartalmazó törvényjavaslat alapján összefoglaltuk a várható határidőket.

Az új Ptk. 2014. március 15-én lép hatályba. Ha egy gazdasági társaság alapításának, illetve valamilyen változásának bejegyzése, átalakulásának (egyesülésnek, szétválásnak) cégbírósági nyilvántartásba vétele az új Ptk. hatályba lépésekor már folyamatban van, akkor a 2014. március 14-én hatályos szabályok – többek között a gazdasági társaságokról szóló törvény majd akkor hatályos szabályai – szerint kell eljárni, azaz ez esetben nem kell az új Ptk. rendelkezéseit alkalmazni.

Az alapító-, létesítő okirat 2014. március 15-ét követően benyújtott első módosításakor azonban a gazdasági társaságnak döntenie kell az új Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről, és az erről szóló határozatát a cégbíróságnak be kell nyújtania.  Az új Ptk. szabályaival összhangot megteremtő társasági határozatot és az ehhez kapcsolódó változás bejegyzési kérelmet illetékmentesen és közzétételi költség megfizetése nélkül lehet benyújtani a cégbírósághoz.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, kinek mikor kell igazodnia az új szabályokhoz!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close