hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki és hogyan felel a törölt adószámú cég adósságaiért?

  • adozona.hu
2

A cég adószámát hamarosan törlik, mert nem tudja megfizetni az adótartozását. Az ügyvezető a saját vagyonával felel a tartozásokért – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Egy nem működő egyszemélyes kft. adószámát felfüggesztették egy éven túli adótartozás miatt. A 180 nap elteltével valószínűleg törölni is fogják, mert nincs vagyona, tárgyi eszköze, nem tudja megfizetni a tartozását. Törzstőkéje 3 millió forint, de a saját tőkéje mínusz 600 forint. Emiatt nem is tudtuk a végelszámolást kezdeményezni. Ha törlik az adószámát, az ügyvezető saját vagyonával felel a tartozásért? Elvált, a lakás a gyerekei nevén van, vagyona nincs, csak a havi jövedelme és két kiskorú gyermeke. Kérdésem: mire számíthat a törlés után?

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) vonatkozó rendelkezése szerint az egyszemélyes kft. tagjának felelősségére szigorúbb szabályok vonatkoznak, rá a minősített többséget biztosító befolyásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

A törvény 3:324. paragrafusának (3) bekezdése szerint ha a társaság jogutód nélkül megszűnik, a ki nem elégített követelésekért a hitelező keresete alapján a minősített többséggel rendelkezett tag köteles helytállni, feltéve, hogy a jogutód nélküli megszűnésre a minősített többséggel rendelkezett tag hátrányos üzletpolitikája miatt került sor. Ez a rendelkezés végelszámolással történő megszűnés esetén nem alkalmazható.

Függetlenül attól, hogy egyszemélyes, vagy többszemélyes társaságról van-e szó, a jogutód nélküli megszűnés esetén hátrahagyott kielégítetlen hitelezői igények teljesítésére az ügyvezető is kötelezhető, ha a bíróság megállapítja a felelősségét.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény 33/A paragrafusának (1) bekezdésében foglaltak szerint a hitelező vagy – az adós nevében – a felszámoló keresettel kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy azok, akik a gazdálkodó szervezet vezetői voltak a felszámolást megelőző három évben, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látták el, és ezáltal a gazdálkodó szervezet vagyona csökkent, vagy a hitelezők követeléseinek teljes mértékben történő kielégítését meghiúsították.

A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezése az az időpont, amelytől kezdve a gazdálkodó szervezet vezetői előre látták, vagy ésszerűen előre láthatták, hogy a gazdálkodó szervezet nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.

Ha pedig a bíróság megállapítja az ügyvezető felelősségét, akkor a törvényben szabályozott jogvesztő határidőn belül bármely hitelező keresettel kérheti a bíróságtól, hogy kötelezze őt követelésének kielégítésére.

A gazdálkodó szervezet vezetőjének minősül az a személy is, aki a gazdálkodó szervezet döntéseire ténylegesen meghatározó befolyást gyakorolt. Ha többen közösen okoztak kárt, felelősségük egyetemleges. A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a gazdálkodó szervezet vezetői előre látták, vagy ésszerűen előre láthatták, hogy a gazdálkodó szervezet nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.

A felszámolási eljárás jogerős lezárásáról hozott határozat cégközlönyben való közzétételét követő 60 napos jogvesztő határidőn belül – ki nem elégített követelése erejéig – bármely hitelező keresettel kérheti a bíróságtól, hogy a perben jogerősen megállapított felelősség alapján kötelezze az adós volt vezetőjét követelésének kielégítésére. Ha határidőben több hitelező terjeszt elő keresetet, a bíróság a pereket egyesíti, és a hitelezői követelések arányos kielégítéséről rendelkezik. Amennyiben a felszámolási eljárás jogerős lezárásáig még nincs jogerős döntés, a 60 napos jogvesztő határidő kezdő napja a jogerős bírósági döntés napját követő nap.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Ruszin Zsolt!
Ha figyelmesen olvassa a cikket, akkor az első bekezdésből kiderül, hogy ez egy cikként megjelentetett előfizetői kérdésre adott válasz volt, nem pedig egy a témát részletesen kifejtő írás. A kérdező pedig már eleve úgy tette fel a kérdést, hogy abban az is benne volt, hogy a törölt adószámú céget ő maga sem kívánta volna tovább működtetni. A kérdés arra irányult, hogy milyen felelősség terheli az ügyvezetőt. Dr. Szeiler Nikolett

Ruszin Zsolt

A cikk azt sugallja, hogy a törölt adószámú cég nem működhet és biztosan törli a cégbíróság. Ez egyáltalán nem biztos. A NAV korántsem érdekelt néhány millió Ft tartozás esetén felszámolási eljárást kérni, főleg azután, hogy meggyőződött, hogy a tartozás nem szedhető be és korlátolt felelősségű társaságként "törvényesen ment tönkre" a cég.

Azt fontos lett volna a cikknek rögzítenie, hogy a törölt adószám nem jelent megszűnt adószámot! A törlés szankciós jellegű, egyetlenegy negatív szankciója, hogy költségvetési támogatási igény (ideértve az áfa levonási jogot is) ez alatt az idő alatt nem gyakorolható.

A törölt adószámú cég állíthat ki számlát, gazdálkodhat, áfa bevallást és mérleget nyújt be, a kiállított számláinak az áfa tartalma - bármilyen hihetetlen - levonható, stb, stb.

Szóval mindenki vésse fel magának - főleg egy ilyen cikk után:
A törölt adószám nem jelenti az adószám megszűnését!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink