Egyszerűsített végelszámolás menete: ezekre figyeljen!

  • adozona.hu
3

Egy kft.-nek nincs semmilyen vagyona, évek óta nem működik, kötelezettségekkel, tartozással sem rendelkezik. Szeretne megszűnni. Mi a menete, milyen dokumentumokat és hova kell benyújtani? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az egyszerűsített végelszámolás szabályait a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) 6 címe tartalmazza. Ilyen eljárást a könyvvizsgálatra nem kötelezett cégek folytathatnak, ha a végelszámolást 150 napon belül be tudják fejezni.

Alapvetően a végelszámolás szabályait kell az egyszerűsített végelszámolásra is alkalmazni, csak a határidők rövidebbek. A két leglényegesebb különbség a végelszámolás és az egyszerűsített végelszámolása között az, hogy utóbbi esetben nem szükséges végelszámoló, annak a feladatait a vezető tisztségviselő látja el, illetve az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, csak a NAV-hoz (’T201T adatlap). A bejelentésben meg kell jelölni a végelszámolás kezdő időpontját. Az egyszerűsített végelszámolás befejezését mind a NAV-nak (törlési kérelem), mind a cégbíróságnak be kell jelenteni (utóbbinak a vagyonfelosztási határozat megküldésével, amelyhez mintát lehet találni a magyarország.hu oldalon, a vállalkozás fül alatti menükön végigmenve).

Egyszerűsített végelszámolás témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt talál.

A végelszámolás kezdőnapját megelőző nappal mint fordulónappal a társaságnak záró mérlegbeszámolót kell készíteni [Ctv. 98. § (3)], letétbe helyezni és közzé tenni a kezdőnapot követő 30 napon belül. Ezzel párhuzamosan ebből a záró mérlegbeszámolóból el kell készíteni a végelszámolás nyitómérlegét. A NAV a cégbíróságnak az egyszerűsített végelszámolás határozatát megküldi, és a cégbíróság azt közzéteszi. Innentől a harmadik személyeknek (pl. hitelező) 40 napjuk van követeléseik bejelentésére. Ha történik ilyen, arról 15 napon belül jegyzéket kell készíteni, és azt a cégbírósághoz további 15 napon belül benyújtani.

A végelszámolás alatt a társaság az általános szabályok szerint adja be az adóbevallásait (akkor is, ha nullás, mert nincs tevékenység). Ha az egyszerűsített végelszámolás az üzleti éven belül nem fejeződik be, akkor az éves beszámolót, adóbevallást stb. is kell készíteni.

A végelszámolás befejezésekor a cég javaslatot készít, majd tulajdonosi határozatot hoz a vagyonfelosztásról. Amennyiben a társaságnak vannak eszközei, a vagyonfelosztási javaslatban azokat piaci értéken kell szerepeltetni. A vagyonfelosztási javaslatnak tartalmaznia kell magánszemély tulajdonos esetén a vállalkozásból kivont jövedelmet terhelő szja levonását is.

A végelszámolást számviteli beszámolóval, adóbevallással kell lezárni a végelszámolás befejezését követő 30 napon belül, illetve ekkor kell minden olyan adóbevallást benyújtani, amelynek a határideje még nem járt le. Az adóhatóság a cég bejelentésétől számított harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot, ha a cég törlésének részéről nincs akadálya. A cégbíróság ezt követően törli a céget.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
gabi.erdos

Köszönöm a hozzászólást! A közzétételi, letétbe helyezési, stb. határidőket a legjobban összeszedve a z elektornikus beszámoló portálon lehet megtalálni az alábbi linken:

https://e-beszamolo.im.gov.hu/kozzetetel_tajekoztatas

papatimontankf

És még egy gondolat: a legvégső záró beszámolót és a záró bevallásokat 60 napon belül kell benyújtani.

papattila

Ruszin Zsolt

"A NAV a cégbíróságnak az egyszerűsített végelszámolás határozatát megküldi, és a cégbíróság azt közzéteszi."

Sajnos ez így pontatlan. A NAV nem küldi át a cég által, a végelszámolás megindításáról szóló határozatot, sőt ezt a dokumentumot a kutya sem kéri, vagy keresi, elég a T201T-n a bejelentés.

"Az adóhatóság a cég bejelentésétől számított harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot, ha a cég törlésének részéről nincs akadálya."

Sajnos ez nem a valóság. A NAV nem szokott 30 napon belül reagálni a végelszámolás befejezésének dátumát közlő T201T lap beküldésére, hiszen ekkor még a bevallásokat se kapja meg. A bevallások beérkezését követően a NAV kb. 90-120 napon belül reagál a cégbíróság felé, de addig a cégbíróság már felfüggesztő határozatot hoz, hogy a határidő ne teljen.

Egyébként a NAV össze-vissza jár el a végelszámolás során, nincs 2 olyan ügyintéző, aki azonosat gondolna, de egyet nagyon tudnak: a tag által adott kölcsönt agyon kell adóztatni, ez a mániájuk.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs