hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nemzetközi lapszemle: kriptoeszközök tőkenyereség-adójának bevezetéséről döntött az olasz kormány

  • lapszemle

Néhány napja az olasz parlament elfogadta a 2023-as költségvetési törvényt, melynek részeként – hasonlóan a devizaértékesítésből származó tőkenyereségadóhoz – 26 százalékos kriptoadó bevezetéséről döntött – írja a The Cryptonomist.

A 2023-as költségvetési törvény elfogadása előtt nem volt külön törvény, amely szabályozta volna a kriptoeszközökből származó tőkenyereség bevallását és külön adózását, a most meghozott intézkedéssel ezt kívánják szabályozni.

Az olasz adóhatóság (Agenzia delle Entrate) a kriptoeszközök értékesítéséből származó, 2000 eurót meghaladó összegű tőkenyereségre 26 százalékos kriptoadó bevezetéséről döntött, azzal a – kriptovagyon bevallására ösztönző – könnyítést jelentő intézkedéssel, hogy az adóhatóság azoknak az adóalanyoknak, akik a korábbi években kriptovagyont halmoztak fel – és így nehéz lenne visszamenőleg a tőkenyereség összegének pontos meghatározása –, lehetőséget biztosít arra, hogy felhalmozott kriptovagyonukról csökkentett mértékű, 14 százalékos kriptoadó megfizetése mellett nyilatkozzanak.

A teljes cikk angol nyelven ITT olvasható el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kimerített táppénz utáni lehetőségek

Széles Imre

tb-szakértő

Levelező hallgató gyakornoki jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink