hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nemzetközi lapszemle: kriptoeszközök tőkenyereség-adójának bevezetéséről döntött az olasz kormány

  • lapszemle

Néhány napja az olasz parlament elfogadta a 2023-as költségvetési törvényt, melynek részeként – hasonlóan a devizaértékesítésből származó tőkenyereségadóhoz – 26 százalékos kriptoadó bevezetéséről döntött – írja a The Cryptonomist.

A 2023-as költségvetési törvény elfogadása előtt nem volt külön törvény, amely szabályozta volna a kriptoeszközökből származó tőkenyereség bevallását és külön adózását, a most meghozott intézkedéssel ezt kívánják szabályozni.

Az olasz adóhatóság (Agenzia delle Entrate) a kriptoeszközök értékesítéséből származó, 2000 eurót meghaladó összegű tőkenyereségre 26 százalékos kriptoadó bevezetéséről döntött, azzal a – kriptovagyon bevallására ösztönző – könnyítést jelentő intézkedéssel, hogy az adóhatóság azoknak az adóalanyoknak, akik a korábbi években kriptovagyont halmoztak fel – és így nehéz lenne visszamenőleg a tőkenyereség összegének pontos meghatározása –, lehetőséget biztosít arra, hogy felhalmozott kriptovagyonukról csökkentett mértékű, 14 százalékos kriptoadó megfizetése mellett nyilatkozzanak.

A teljes cikk angol nyelven ITT olvasható el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Igazolatlan távollét utólagos igazolása

Széles Imre

tb-szakértő

Biztosítás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Kártérítés bizonylatolása és adóvonzata

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs