hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kártérítés munkahelyi baleset esetén – jelent-e adókötelezettséget a munkáltatónak és a munkavállalónak?

  • adozona.hu

Munkahelyi balesetet követően a munkáltatót az egészségbiztosítási ellátások megfizetésére kötelezték. Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy ez milyen adófizetési kötelezettséget jelent ez a munkáltatónak. A kérdésre Hunyadné Szűcs Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt, a szakértői válaszból azt is megtudhatja, hogy a munkavállalónak mint kártérítésre jogosultnak keletkezik-e adófizetési kötelezettsége.

A kérdés részletesen így szólt: A társaságot egy munkahelyi baleset kivizsgálását követően az egészségbiztosítási ellátások megtérítésére kötelezték. A határozatban külön nevesítve a tőketartozás és a finanszírozás időpontjától a fizetési meghagyás kiadásának a napjáig meghatározott kamat. Könyvelés szempontjából a kártérítést és a kamatot külön kell-e könyvelni? Továbbá a társasági adóban növelő tételként kell-e figyelembe venni a kamatot, vagy esetleg a kártérítést is?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Társasági adó esetében a felmerült összeg elszámolható, mivel feltehetően a cég alkalmazottjáról van szó, és a kifizetés személyi jellegű kifizetésnek minősül. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 3. számú melléklet B fejezet 3. pontja értelmében a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordításoknak tekinthető „az adózó által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve vezető tisztségviselője, tevékenységében személyesen közreműködő tagja, valamint az adózóval korábban munkaviszonyban álló, saját jogú nyugdíjas, valamint az említett magánszemélyek közeli hozzátartozója részére személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg, és az ahhoz kapcsolódó, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetés, figyelemmel az 1., 2., 8., 9. és 12. pontban foglaltakra".

Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

A magánszemélynél a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú melléklet (6.1.) bekezdés a) alpontja értelmében adómentes bevétel az a juttatás, amelyet a magánszemély mint károsult, jogszabályban meghatározott feltételek szerint, közadakozásból vagy a munkáltatójától segélyként, támogatásként elemi kár, katasztrófa, tűzkár vagy baleset esetén kap. A hivatkozott jogszabályhely nem a kártérítést mentesíti az adó alól, hanem magát a támogatást mentesíti, amit a károsult munkavállaló a munkáltatójától kap.

Továbbá, az Szja tv. 1. számú melléklet (6.1.) bekezdés c) alpontja értelmében a károk megtérülése, valamint a kockázatok viselése körében adómentes bevételnek minősül az a juttatás, amelyet a magánszemély kártalanításként, kárpótlásként, kártérítésként, sérelemdíjként, vagyoni elégtételként kap, a jövedelmet pótló kártalanítás, kárpótlás és kártérítés kivételével. A leírtakból következően a magánszemélyt nem terheli adófizetési kötelezettség a juttatás tekintetében.

Az említett eset tehát a társaság oldalán tao-mentes (kártérítés és kamat), – és bár ez a kérdésben nem szerepelt –, a magánszemély oldalán szja-mentes lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink