Változások a társasági adóban és a helyi adózásban

  • Kocziha Andrea, Partner, Managing Director, Moore Hungary

Bővül a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások köre, módosul az ellenőrzött külföldi társaság fogalma, változnak az európai uniós engedéllyel igénybe vehető fejlesztési adókedvezmény szabályai a nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag társasági adózást érintő fejezetei szerint. A törvényjavaslat a helyi adózást érintő kisebb változtatásokat is tartalmaz.

I. Társasági adózásban várható változások

A társasági adót érintő változások az európai uniós szabályoknak való megfelelést szolgálják, érintik az adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló 2016/1164 irányelvnek az RRF programban vállalt kötelezettségnek, illetve a módosuló uniós állami támogatási jogszabályoknak való megfelelést – olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

1. Módosul az ellenőrzött külföldi társaság fogalma

A hatályos szabályozás szerint nem minősül ellenőrzött külföldi társaságnak a belföldi társaság EU-n vagy EGT-n kívüli államban lévő külföldi telephelye, ha a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény alapján a külföldi telephely jövedelme Magyarországon mentesítendő az adóztatás alól. Az uniós irányelvet követő törvénymódosítás nyomán ezen rendelkezés hatályát veszti.

2. Bővül a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások köre

Az előterjesztés szerint 2024. január 1-jétől nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül az a költség, ráfordítás, amely nem együttműködő államban (például Panamában) vagy 9 százaléknál alacsonyabb mértékű társasági adónak megfelelő adót alkalmazó államban illetőséggel rendelkező külföldi személynek, ott fekvő telephelynek kifizetett jogdíj és kamat következtében merül fel, olyan mértékben, amilyen mértékben a külföldi személy, telephely a társasági adónak megfelelő adót nem fizette meg. Ez alól kivételt képez, ha a költség, ráfordítás felmerülésének fő célja adóelőnyön kívüli valós gazdasági, kereskedelmi előny, amely bizonyítandó. A bizonyítási kötelezettségnek a bevallás benyújtásáig, de legkésőbb az arra nyitva álló határidőig kell eleget tenni, naptári éves adózók esetében tehát május 31-éig.

Az ilyen kamat, jogdíj összegével egyszer kell az adózás előtti eredményt megnövelni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az európai uniós engedéllyel igénybe vehető fejlesztési adókedvezmény szabályaiban, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményére vonatkozó szabályokban várható változásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31