hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új fordulatok a kisadózóknál: milyen korlátozások lesznek?

  • Szolnoki Béla
8

Az Országgyűlés október 1-jén elfogadta az új kisvállalati adózási formákról szóló törvény javaslatát, a kormány által beterjesztett zárószavazás előtti módosítókkal együtt. A következőkben röviden összefoglaljuk a legfontosabb változásokat a korábbi változatokhoz képest.

Az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, valamint a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti és betéti társaságok választhatják a havi 50 ezer forintos – „részmunkaidős” (úgynevezett nem főállású) foglalkoztatásnál 25 ezer forintos – tételes kisadózói modellt. Ennek lényege, hogy a tételes adó kiváltja a főállású  – az, aki nem áll a tárgyhó bármely napján legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban, s nem kiegészítő tevékenységet folytató – kisadózó személyi jövedelemadóját, osztalékadóját, társasági adót, szociális hozzájárulási adót, s egészségügyi hozzájárulást. A kisadózó árbevételének határa ebben a modellben kedvezményesen maximum 6 millió forint lehet.

Az egyik meghatározó kérdés, hogy a kisadózó milyen számlát bocsáthat ki és azt hogyan lehet elszámolni? A munkahelyvédelmi akcióterv részeként benyújtott javaslat szerint a kisadózást választó egyéni vállalkozók és cégek csak olyan számlát bocsáthattak volna ki, amelyet más vállalatok nem számolhatnak el költségként. Ezzel az új adót főleg csak azok választhatták volna, akik a termék vagy szolgáltatás végső felhasználóival állnak üzleti kapcsolatban. Így csak egy korlátozottabb körben lehetett volna alkalmazni. Ezt korrigálva a kormány egységes módosított javaslatában (T7954/8) már az szerepelt szeptemberben, hogy csak jelentősen korlátozott mértékben, de megengedi a kisadózók által kibocsátott számlák elszámolását. Eszerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül "a vállalkozási tevékenység érdekében az adóévben elszámolt költség, ráfordítás öt százalékát meghaladó összegéből az a költség, ráfordítás, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozás részére juttatott ellenérték következtében merül fel".

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:
zsemlebaba

Bocsánat, lemaradtak a következők: bejelentett kisadózónak szja-t sem kell fizetnie, kiváncsikacsa is valószínűleg jól jár, ha KATA-t választ. Évi 300000,-Ft-al megússza az adózást, persze a pontos válaszhoz ismerni kellene a költségei szerkezetét és nagyságát.

zsemlebaba

Kedves Mindenki,
KATA-ban nem kötelező alanyi mentesnek lenni, alapból a nettó bevétele nem lehet több, mint 6 milla. Ha ÁFA körös marad, bizony könyvelnie kell a kimenő-bejövő számláit, legalább olyan szinten, hogy az ÁFA bevallását el tudja készíteni. A bejelentett kisadózónak nem kell e.bizt. és nyugd.bizt. járulékot fizetnie, de ha alkalmazottja van, utána természetesen minden kötelezettség él, s bevallást is be kell adni (1308-ast).
Az új bejelentkezési nyomtatványok már fent vannak a NAV honlapján.
A kisadózó által kibocsátott számla ÁFA-ját vissza lehet igényelni.

Kiváncsikacsa

Szeretném tudni, érdemes-e a KATA ??? nyugdij mellett dolgozó 64 éves kieg.tev.egyéni vállalkozónak, nincs alkalmazottam egyedül dolgozom. Köszönöm

Kiváncsikacsa

Nyugdij mellett dolgozó nő vagyok 64 évemet is betöltöttem, egyéni vállalkozásban dolgozom, érdemes nekem a KATA?? szerintem igen. alanyi mentes vagyok kb. 3.200.000 Ft a bruttó jövedelmem. ???? KATA???

SztojkaS

Tudtommal nem lesz kötelező alanyi mentesnek lennie, legalábbis én még nem olvastam ezt sehol.

Nemtudomka*

Kisadozónak nem lesz áfája, hisz alanyi mentes lesz. Felemelik 6 millióra az alanyi értékhatárt. Sztojka: Kiváltja mindet amit írtál, de a táppénz és egyéb alap 81.300 Ft lesz

SztojkaS

Szerintem igen, hiszen maga a nettó is elszámolható költségként.
Kérdés viszont, hogy ha valaki nem választja az alanyi adómentességet, hogyan számol el az adóhatóság felé a bevételi nyilvántartása alapján. Nem vonhat le ÁFA-t? Vagy vezethet ÁFA analitikát?

Nem látom a kiváltott adófajták közt az egészség- és nyugdíjbiztosítást, valamint az SZHJ-t. Ezekkel mi a helyzet?

bbking

A kisadózó által kibocsátott számla Áfa-ját vissza lehet igényelni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs