35 találat a(z) kkt. cimkére

Jár-e a kilépő tagnak a lekötött tartalék arányos része? Cikk

Jár-e a kilépő tagnak a jövőbeni fejlesztésre képzett, lekötött tartalék arányos része? – kérdezte olvasónk, Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Nagy változás a bt.-k és a kkt.-k életében Cikk

Számos egyébként jól működő betéti társaság és közkereseti társaság került nehéz helyzetbe korábban, amikor haláleset miatt megszűnt a beltag vagy a kültag jogviszonya, vagy a tagok száma egy főre csökkent. Ha ugyanis hat hónapig nem jelentettek be új tagot a vállalkozásba, akkor a céget a törvényi szabályozás szerint automatikusan megszüntették. Július 1-jétől azonban ez nem fenyegeti a társaságot akkor sem, ha a helyzetet fél év alatt nem sikerül rendezni – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Kkt. önfoglalkoztatói támogatás Kérdés

Kilépés katából Kérdés

Egyszemélyes kft. – cégvásárlás Kérdés

Egészségügyi szolgáltatási járulék kkt. tagjának Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kkt. nyugdíjas tagjának, aki a cégbíróságon jegyzett ügyvezető, kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönöm a válaszukat!

Bezárulhat ez az adókikerülési lehetőség Cikk

Adószakértői körökben gyakran okoz fejtörést az olyan ügyletek kezelése, amelyek a több tagállamban (például telephelyként) működő gazdasági szervezeteknél a tagállamok eltérő adószabályai miatt eltérő adókövetkezményeket idéznek elő. Az Országgyűléshez a múlt héten beterjesztett jogharmonizációs csomag egyes elemei az ilyen helyzeteket igyekszik rendezni.

Váltás eváról katára – ezek a teendők, szabályok Cikk

Evás kkt. két nyugdíjas taggal szeretne katára váltani. Hogyan kell elindítani az átlépést, hogyan kell elszámolni az evás hónapokkal, milyen összeget kell fizetni havonta a kata alatt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Katás kkt.-ben nyugdíjas tag foglalkoztatása Kérdés

Dolgozhat-e kedvezményes munkaviszonyban kkt. tagja és ügyvezetője is egyben, úgy hogy csak szjat-t fizet? (2018-ban is munkaviszonyos volt.) Nem szeretnénk 25 ezer forintot fizetni.

Áttérés eváról katára kettős könyvvitel esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témákban várnám segítségét. Kettős könyvvitelt vezető evás kkt. január 1-jétől áttérne katára. Kettő nyugdíjas tagja van, alkamazottja nincs. Saját irodájában, saját eszközeivel és számítógépes programjaival végzi a szolgáltatásait. Van egy ügyfele, akitől kapott éves bevétele jóval meghaladja az összes éves bevételének az 50 százalékát, illetve az 1 millió forintot. Ezen kívül természetesen van más, kisebb nagyságrendű bevétele is. A következő kérdés, hogy ha lehetséges az áttérés, akkor az az áttérés lépéseire vonatkozna. Mit kell tenni a mérlegben szereplő eredménytartalékkal, ami még megelőzi az evás időszakot? Milyen könyvelési és adózási, bevallási lépések tartoznak az áttéréshez? Hogyan kell bejelenteni, hogy mind a két nyugdíjas a társaságban katásan adózna, vagy csak egyszerűen fizetni kell a 25-25 ezer forintot? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

Gyermekek fellépési díjának adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kkt., melynek profilja a rendezvényszervezés, szerződést köt egy művelődési házzal, hogy gyermekekkel népzenei műsort ad. A művelődési ház számla ellenében kifizeti a számlázott műsor díját, így a kkt.-nek kell kifizetnie a fellépőket. A gyerekek csak adóazonosító jellel rendelkeznek, az egyszeri fellépési díjuk 10-20 ezer forint nagyságrendű. Az a kérdésem, hogy milyen szerződést kell kötnie a kkt.-nak a fellépőkkel, milyen adó- és járulékvonzata van a kifizetett díjuknak? Úgy gondolom, hogy az nem elegendő, ha egyszerűen csak kifizetik nekik ezeket az összegeket egy-egy fellépés után és ezekről csak egy egyszerű kiadási pénztárbizonylat készül, adó- és járuléklevonás, ennek bevallása nem. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Katás kkt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor a kkt. a katát választotta, két nem munkaviszonyos ügyvezetője volt. Sajnos csak az egyikük lett kisadózóként bejelentve. Ezt szeretnénk korrigálni, hogyan tehetem meg? Eltelt egy hónap, a be nem jelentett ügyvezető lemondott, a társasági szerződést módosították. Ha bejelentem az egy hónapra, amíg ügyvezető volt, most ki kellene jelenteni, azonban a nyomtatványon nem találok erre vonatkozóan választási lehetőséget. Köszönöm a válaszukat.

Katás kkt. Kérdés

Kata hatálya alá átjelentkezett kkt. -nak két ügyvezetője van. Az egyik ügyvezetőt, aki a társaság tevékenységében részt vesz, bejelentettük kisadózóként. A másik ügyvezető egyáltalán nem vesz részt a társaság életében, jövedelmet nem vesz fel, máshol van 36 órás munkaviszonya. A katás kkt.-ban mi a követendő eljárás, a második ügyvezetővel kapcsolatban? A 1808-as bevalláson őt továbbra is be kell vallani?

Katás cég végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 15 éve működő kkt. három éve kisadózó (egyszeres könyvvitelt vezet) ezt megelőző időszakban öt éven keresztül szintén egyszeres könyvvitelt vezető evás kkt. volt. Ez év június végén szeretnék végelszámolás alapján megszüntetni a céget. Nincs semmilyen tartozásuk. Nincsenek eszközök, csak 100 ezer forint alapítói vagyon (jegyzett tőke), illetve 50 ezer forint bankban lévő pénzeszköz. Kisadózóként házipénztárat nem vezetett, és nem tud kimutatni pontos készpénzösszeget, illetve szintén a kisadózásra tekintettel a kettő kkt.-tagnak jövedelmet sem számfejtettek. Alkalmazott nem volt. Vissza kell-e térniük a számviteli törvény hatálya alá, a kettős könyvvitelbe, szükséges-e mérleget készíteni? Kb. 8-9 évvel ezelőtt adták le az utolsó számvitel szerinti mérleget. A szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Katás kkt-ből bt. Kérdés

Jelenleg a kata hatálya alá tartozó kkt. szeretne átalakulni bt.-vé. Az átalakulással kapcsolatban – a társasági szerződés módosításán túl – milyen kötelezettségek, ügyiratok készítése terhelik a vállalkozást? Hogyan kell az egész eljárást, mindent figyelembe véve lebonyolítani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs