hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új adók: "újabb kiskapuk jönnek, a régieket be kéne zárni"

  • Angyal József (okleveles adószakértő)

A parlament megszavazott két új adót: a KATA -t (kisadózók tételes átalányadója) és a KIVA -t (kisvállalati adó). Az új adók nem titkolt célja, hogy kiváltsa az evát (az egyszerűsített vállalkozói adót), illetve az ekhót (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást. Az ekho-t a munkaviszony vállalkozói jogviszonyba szervezés elkerülésére találták ki). A kormány azonban nem a meglévő adók helyett vezette be az új adókat, hanem mellettük. A kata az eva és az ekho versenytársa lehet, míg a kiva a társasági adó és számviteli törvény hatálya alá tartozó adózás versenytársa.

Ez valójában „konkuráló adózást jelent”, ami szakmailag nem támogatható. Ha a főszabály szerint adózás alá vont alanyok részére kedvezményt kíván adni a jogalkotó, akkor pontosan meg kell határoznia a szándékolt kedvezmény korlátait, költségvetésre gyakorolt hatását. Nem lehet az adózókra bízni, hogy étlapszerűen döntsenek: melyik adó a legkedvezőbb számukra. Ez ugyanis teljesen kiszámíthatatlanná tenné a költségvetés bevételi oldalának alakulását. A jogalkotási folyamatot végig kísérte a szakmai útmutatás hiánya, a bizonytalankodás. A jogalkotó pontosan tisztában van azzal, hogy minden kedvező adózási mód lehetőséget teremt arra, hogy ne csak éljenek az adózók a kedvező lehetőséggel, hanem vissza is éljenek vele. Az evával is vissza lehet élni. A visszaélési lehetőség a főszabálytól eltérő kedvező adózási szabályokban rejlik elsősorban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs