hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sokat veszíthet, ha ezekre nem figyel

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A különböző társaságiadó-kedvezményekhez nem elég a jogszabályoknak megfelelően fejleszteni, beruházni, részesedést szerezni, hanem ezt záros határidőn belül jelenteni vagy kérelmezni kell.

A társasági adókötelezettség meghatározásakor érvényesíthető egyes kedvezmények feltételeként a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) kérelem, bejelentés benyújtását. továbbá az adóhatósághoz különböző – részben a bevallások valamelyikében teljesíthető – bejelentési kötelezettséget ír elő.

Adókedvezmények

Fejlesztési adókedvezmény

A társasági adóból adóvisszatartás formájában fejlesztési adókedvezmény címen igénybe vehető összeg érvényesítésének feltételei (az adókedvezményre a jog fennállása) között egyik meghatározó – a beruházási cél, a beruházási érték és más feltételek mellett – az adókedvezmény iránti igénynek kérelem vagy bejelentés formában történő eljuttatása az NGM–hez a beruházás megkezdése előtt. Kérelmet kell benyújtani, ha az adókedvezményt a kormány az Európai Bizottság engedélye alapján határozatban engedélyezi. Ez akkor áll fenn, ha

  • a megvalósítani tervezett beruházáshoz igényelt állami támogatás meghaladja azt az összeget, amelyet ugyanazon településen egy, jelenértéken 100 millió forint elszámolható költségű beruházás kaphat,
  • a Közép-Magyarország régióban (ide nem értve a Közép-Magyarország régió támogatható településeit) kis- és középvállalkozás által megvalósítani tervezett beruházáshoz igényelt összes állami támogatás jelenértéken, beruházásonként meghaladja a 7,5 millió eurónak megfelelő forintösszeget. 

Bejelentéssel igényelhető a fejlesztési adókedvezmény, ha a támogatáshoz nem szükséges kormányhatározat.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mire lesz szükség a  különböző adóalap-módosítások érvényesítéséhez és a kedvezményezett ügyletekhez!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1