Nemzetközi adóreform: az Európai Parlament a minimális társasági adókulcs mellett

  • adozona.hu

A május 18–19-i plenáris ülésen az EP-képviselők várhatóan támogatják a 2023-tól érvényes globális, minimális társasági adókulcs új szabályait, olvasható az Európai Parlament hivatalos oldalán.

A képviselők nemzetközi adóreformokat szorgalmaznak, amióta a 2010-es évek közepén számos botrány mutatott rá arra, hogy sok multinacionális vállalat olyan országokba viszi a nyereségét, ahol kevés alkalmazottja és érdekeltsége van, de kedvezményes adózási feltételek vannak.

Az Európai Parlament szerdán Brüsszelben tárgyalja a gazdasági szakbizottság jelentését a nagy multinacionális vállalatok minimális társasági adókulcsának biztosításáról. Az irányelv azokra a cégekre vonatkozik majd, amelyek forgalma legalább évi 750 millió euró.

2021 decemberében az OECD és a G20-tagországok átfogó adóreformról állapodtak meg a gazdaság digitalizációja által felvetett adókihívások kezelésére. Nem sokkal ezután a Bizottság közzétette javaslatát a reform uniós jogba való átültetéséről.

Míg az Európai Parlament többé kevésbé egyetért a Bizottság végrehajtási ütemtervre vonatkozó javaslataival, a képviselők felülvizsgálati záradékot kérnek arra a küszöbértékre, amely felett a multinacionális vállalatra a minimális adókulcs vonatkozna. Szeretnék továbbá, hogy a Bizottság értékelje a jogszabály fejlődő országokra gyakorolt ​​hatását.

A nyereségátcsoportosítási gyakorlatok megelőzése

A Bizottság 2018-ban javasolta a „digitális gazdaság méltányos megadóztatása” csomagot, de a globális megállapodás hiánya és a Tanácsban kialakult nézeteltérés azt eredményezte, hogy egyes uniós országok saját nemzeti digitális adókat alakítottak ki, ami kereskedelmi feszültségekhez vezetett.

Az OECD-megállapodás kétlépcsős megoldást javasol a széttagoltság kezelésére. Az első lépcső a legnagyobb és legjövedelmezőbb multinacionális vállalatok adózási jogainak egységes megközelítésén alapul. A második 15 százalékos minimális társasági adókulcsot vezet be, hogy mérsékelje a nyereség átcsoportosítását oda, ahol nincs vagy nagyon alacsony az adózás mértéke.

A plenáris ülésen dől el az Európai Parlament véleménye azokról az intézkedésekről, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a minimális társasági adóról szóló megállapodást beépítsék az uniós jogba. Az Európai Parlament véleményét figyelembe kell venni, amikor a Tanács tagállamai egyhangúlag elfogadják a végleges szöveget.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs