hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a változások idén a transzferár-adatszolgáltatásban

  • adozona.hu

A Moore Hungary honlapján hívja fel ügyfelei és olvasói figyelmét arra, hogy a 2022. adóévtől bevezetett transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség következtében a társasági adó hatálya alá tartozó adózók a társasági adóbevallásukban a 2023. üzleti év vonatkozásában is kötelesek adatot szolgáltatni a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott tranzakcióikról. Az elmúlt időszakban megjelent 2023. évi társasági adóbevallás nyomtatványnak (2329) megfelelően a transzferár-adatszolgáltatás több új elemmel is bővült, melyeket a Moore Hungary összefoglalójában gyűjtött össze.

A transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség 2023. évi változásai

A transzferár-adatszolgáltatás lapok struktúrájában a 2022. évhez képest nem történt változás, az adott ügyletre és annak szokásos piaci árára vonatkozó adatokat az ATP-01 lapon, míg a kapcsolt vállalkozásokra és az ügyleti összértékre vonatkozó adatokat az ATP-KV lapon kell továbbra is feltüntetni.

A 2329-es nyomtatvány ATP-01 lapján azonban a 2229-es nyomtatvány ATP-01 lapjához képest az alábbi két új adatot is fel kell tüntetni az adott ügyletre vonatkozóan.

Az ügyletre vonatkozó összevonhatóság jelölése

A transzferár-adatszolgáltatás során az adózóknak a 2023. évi társasági adóbevallásukban már jelölni kell, ha az ügyleti lapot összevont ügyletre vonatkozóan töltik ki. Az összevonás ténye mellett továbbá azt az információt is szükséges megadni, hogy az összevonás azonos ügyletekre/ügyletsorozatra vagy eltérő típusú, de szorosan összefüggő ügyletekre vonatkozik. Ezzel kapcsolatban a Moore Hungary szakértői felhívják a figyelmet, hogy a 2023-ban kezdődő adóévtől kezdődően nem vonható össze a beszerzés a beszerzett anyagokból gyártott termékek értékesítésével, továbbá a ráfordításokat érintő ügylet az elsősorban bevételeket érintő ügylettel.

Amennyiben 2022-re vonatkozóan az adott ügylet szokásos piaci ára ellentétes irányú ügyletek összevonásával került meghatározásra, akkor a fentieknek megfelelően, 2023-ra vonatkozóan javasoljuk a módszerváltás megfontolását, és az ellentétes irányú ügyletek szokásos piaci árának külön-külön történő meghatározását.

A tesztelt fél jelölése

A 2023. évi transzferár-adatszolgáltatásban új elemként jelenik meg továbbá, hogy a viszonteladási árak módszerének, a költség-jövedelem módszernek vagy az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszernek a választása esetén az adózónak jelölnie kell, hogy a szokásos piaci ár meghatározása során kit választott tesztelt félnek, azaz mely kapcsolt vállalkozás nyereségessége vonatkozásában került a szokásos piaci ár meghatározásra. Amennyiben a tesztelt fél nem a bevallást kitöltő adózó, hanem annak kapcsolt vállalkozása, akkor az adatszolgáltatás során azt is jelölni kell, hogy a tesztelt fél az adózó belföldi vagy külföldi kapcsolt vállalkozása, vagy a társasági adócsoport tagja.

Az ügylet nyilvántartási kötelezettség alóli mentesülésének jelölése

Az ügylet nyilvántartási kötelezettség alóli mentesülésének jelölése nem új elem az ATP-01 lapon, azonban Moore Hungary szakértői felhívják a figyelmet, hogy míg a független féltől igénybe vett szolgáltatás, termékértékesítés ellenértékének kapcsolt vállalkozás(ok) részére változatlan értékben történő átterhelésére (azaz hétköznapi néven költség-átterhelésre) vonatkozó ügyleteket a 2022-ben végződő adóévre vonatkozóan nem terhelte adatszolgáltatási kötelezettség, addig a 2023. üzleti évre vonatkozóan már ezekről az ügyletekről is, ugyan korlátozott mértékben, de adatot kell szolgáltatni a társasági adóbevallásban.

Az adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó nyomtatvány fentiekben bemutatott kibővülése Moore Hungary szakértőinek álláspontja szerint nem okoz jelentős adminisztratív többletterhet az adózók részére, tekintettel arra, hogy a fenti adatok a transzferár-dokumentációban rendelkezésre kell, hogy álljanak. Figyelembe véve azonban azt, hogy a 2023. évi transzferár-adatszolgáltatási kötelezettséget a társasági adóbevallás részeként, annak benyújtási határidejéig, azaz naptári éves adózók esetében 2024. május 31-éig teljesíteni kell, ezért a 2023. üzleti év tekintetében is kiemelt jelentőséggel fog bírni a transzferár-dokumentáció határidőre történő elkészítése.

Megjegyezik továbbá, hogy a fentiekben bemutatott módosítások a jövőben még inkább elősegíthetik az adózók ellenőrzésre történő kiválasztását. A transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésének az egyik, nem titkolt célja az adóhatóság kockázatelemzési eszköztárának bővítése volt. A tesztelt fél adatszolgáltatásban való megjelölésével az adóhatóság már az eddiginél is pontosabb képet kaphat az adott kapcsolt ügylet vonatkozásában a belföldi adózónál vagy kapcsolt vállalkozásánál felmerülő kockázatokról, melynek köszönhetően a jövőben lehetősége nyílik az adózók adóellenőrzésre történő még célzottabb kiválasztására – írják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink