hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mobil szerelőműhely üzemeltetése: be kell-e jelenteni telephelyként?

  • adozona.hu

Egy vállalkozás mobil autószerelő-szolgáltatással szeretne foglalkozni. Tevékenységét a 4520 – Gépjárműjavítás és karbantartás teáorkód alatt folytatná, és minden ügyfelének számlát állítana ki. Ilyen esetben kell-e a vállalkozásnak telephelyet bejelentenie? Ha igen, elegendő-e ehhez egy fix parkolóhely bérlése? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A telephely fogalmát több adótörvényünk is említi. Adózási szempontból telephelynek számít mind az a hely, ahol az adóköteles tevékenységet folytatják, ideértve különösen a vállalkozó állandó üzemi-üzleti, termelő vagy szolgáltatói tevékenységének helyét. Egy állandó parkolóhely is minősülhet telephelynek.

Az iparűzésiadó-törvény saját telephely fogalommal rendelkezik. E szerint telephely az adóalany olyan állandó üzleti létesítménye (ingatlanja) függetlenül a használat jogcímétől, ahol részben vagy egészben iparűzési tevékenységet folytat. Fontos hozzátenni, hogy az iparűzési adózásban a telephely csak a székhely településétől eltérő településen értelmezhető, és csak ebben az esetben kell az adóalapot megosztani.

Ez alapján iparűzési adó tekintetében is telephelyet képezhet egy állandóan, vállalkozási célból használt gépkocsibeálló.

A telephelyet a 23T201T nyomtatványon kell bejelenteni, ahol egyúttal jelezni lehet azt is, hogy a telephely iparűzési adó szempontjából is telephelynek minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs