hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közterhek elengedett tagi kölcsön után

  • adozona.hu
6

Ha egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Illeték

Ha az elengedő magánszemély tag:

Az illetékekről szóló törvény értelmező rendelkezése előírja, hogy ingyenes vagyonszerzés (elengedés) esetén a követelés vagyoni értékű jognak minősül, amelyről ha ellenszolgáltatás nélkül lemondanak, abban az esetben ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettség keletkezik. [Itv. 102. § (1) bekezdés d) pont és 11. § (1) bekezdés c) pont] 

Az ajándékozási illeték általános mértéke a juttatott ajándék tiszta értéke után 18 százalék, amelyet ebben az esetben a szerző fél köteles megfizetni. [Itv. 12. § (1) bekezdés és 27. § (1) bekezdés]

(Megjegyzem, hogy sok adószakértő próbálja az adóhatósági megállapításokkal szemben vitatni az illeték kötelezettséget, mondván, a bevétel növelése nem azonos a vagyon növekedésével.)

A magánszemélynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Ha az elengedő tag egy társaság:

Az illetékekről szóló törvény mentesíti az ajándékozási illeték alól a gazdálkodó szervezetek közötti követelés elengedését, ezért a gazdálkodó szervezetnek minősülő tulajdonos által egy másik gazdálkodó szervezet számára nyújtott tagi kölcsön elengedése esetén illetékfizetési kötelezettség nem keletkezik.

Az Itv. 11. §-ának (2) és 91. §-ának (2) bekezdése szerint be kell jelenteni az adóhatóságnak a végleges pénzeszköz átadást, akkor is, ha mentes. 

Társasági adó:

A társasági adóban a magánszemély által elengedett tagi kölcsön – mint véglegesen kapott pénzeszköz – egyéb bevétel, s mint ilyen, adóalapot növel, tehát társasági adót kell fizetni utána.

Ha a tagi kölcsönt a társasági adó hatálya alá tartozó adózó nyújtotta és engedte el, a tagi kölcsönt elengedő félnél az adóalapot növelni kell a véglegesen átadott pénzeszközök könyv szerinti értékével, ha az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő fél előzetes nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amit a beszámoló elkészítését követően nyilatkozat útján igazolni kell. [Tao-törvény 3. számú melléklet 13. pont alapján]

A tao-törvény 8. § (1) (h) pont szerint az elengedés kapcsolt vállalkozások között mindig növeli az adóalapot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
hómaró

Elképesztő.

Ruszin Zsolt

Megdöbbentésképpen imhol egy bírósági ítélet hajmeresztő indoklásának linkje, amely - bizonyítás nélkül - megállapítja a pótbefizetésről, hogy az a társasági adó és az illeték elkerülését célozta. A bíróság egyetértett a NAV-val, hogy a veszteséges cég a pótbefizetéssel "tartozott" a tulajdonosának, ami nettó hazugság, hiszen a saját tőkével nem "tartozik" a cég a tulajdonosa felé. Sebaj. Azóta tőkét emelünk, oszt nincs vita.

https://goo.gl/p34d9B

hómaró

Ez azért kicsit necces, mert milyen jogon akar a NAV arra kényszeríteni valakit, hogy lemondjon egy követelésről? A pótbefizetést is vissza lehet kapni, ha úgy alakul, csak éppen a saját tőkében van. Hol van itt az adóelkerülés?

Ruszin Zsolt

Sajnos manapság a pótbefizetést már támadja a NAV, állítják - külön bizonyítás nélkül - hogy a tagi kölcsön készpénzes törlesztése, majd pótbefizetésként való befizetése a cég kasszájába adóelkerülési célzatú. Itt "sima" magánokiratokat minősít a NAV, a bíróságok rendre úgy ítélik meg, hogy az ügylet adójogi átminősítésével a NAV nem sértett jogszabályt.

Egyedül a cégbírósági végzéssel nem tudnak mit kezdeni, ezért célszerű egy minimális tőkeemeléssel egyidejűleg tőketartalékba helyezést végezni. Az így képződött tőketartalék ami aztán a veszteségre felhasználható. Itt a NAV a közokiratot támadhatná, de nem teszi, mert a közokiratok adójogi tartalmát a bírók nem szokták puszta vélelem alapján megdőltnek tekinteni, ide konkrét bizonyíték kell. Ilyen lehet például az ügyvezető nyilatkozata, hogy "persze, hogy csak azért csinálták, hogy ne kelljen az elengedett kölcsön után adót és illetéket fizetni". Ehhez képest épeszű ügyvezető azt nyilatkozná, hogy "törvényes módon tőkeemelésről döntött a taggyűlés és a tőkeemeléssel egyidejűleg tőketartalékban is helyezett vagyont a tulajdonos, mindezt a tagi kölcsön apportjával valósította meg."

Megjegyzem, hogy a NAV elbukná az ázsiós tőkeemelés adójogi átminősítését az Európai Unió bíróságán is, hiszen egy adminisztratív adójogi hátrányt teremtő intézkedéssel akadályozná egy tagállami hatóság a tőke szabad áramlását.

hómaró

Pótbefizetésbe is konvertálható.

Ruszin Zsolt

Ázsiós tőkeemelést kellett volna javasolni, nem pedig leírni, hogy mennyi az adója egy rossz döntésnek.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close