Jöhet a BEFIT: közös uniós keretrendszer a társasági adó alapjának számítására

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság a múlt héten javaslatot tett a társasági adó alapjának közös számítási keretrendszerére: ennek elnevezése Business in Europe: Framework for Income Taxation, rövidítve BEFIT – számol be közleményében a Deloitte.

A társaságiadó-alap kiszámításának közös keretrendszere egyszerűsíteni hivatott a belső piac adózási környezetét azzal, hogy felváltaná az EU 27 tagállamában jelenleg alkalmazott 27 különböző nemzeti társaságiadó-rendszer adóalapjára vonatkozó szabályozást. Akik régóta követik az Európai Bizottság egységes társaságiadó-alappal kapcsolatos törekvéseit, emlékezhetnek, hogy már voltak hasonló, ámde meg nem valósult kezdeményezések ebben a kérdésben az elmúlt évtizedben (CCTB (common corporate tax base) és a CCCTB (common consolidated corporate tax base)). Ezeket a kezdeményezéseket váltja most a BEFIT.

A társasági adó alapjának közös számítási keretrendszerét azon multinacionális vállalatcsoportoknak lenne kötelező alkalmazni, amelyek éves összesített árbevétele eléri, illetve meghaladja a 750 millió euró összeget. A kötelező alkalmazás ezen küszöbértéke igazodik a tavaly decemberben, mind a 27 tagállam által elfogadott irányelven alapuló globális minimumadó alkalmazásának küszöbértékéhez. A kötelezett vállalkozások körét ugyanakkor szűkíti, hogy a BEFIT a 75 százalékos tulajdonosi hányadot elérő vállalkozások alcsoportjára korlátozódik.

A javaslat szerint az új irányelv alkalmazása meghatározott feltételek teljesülése esetén olyan multinacionális vállalatcsoportoknak is kötelező lenne, amelyeknél a végső anyavállalat, székhely harmadik országban található, de az EU területén székhellyel rendelkező vállalkozások alkotják.

A globális minimumadóhoz hasonlóan a kiindulópont a számviteli adózás előtti eredmény. Ennek érdekében a BEFIT-csoport minden egyes tagjának ugyanazt a számviteli standardot kell alkalmazni. Az alkalmazott számviteli standard az EU által elfogadott, a nemzeti számviteli szabályozás (GAAP) vagy a nemzetközi pénzügyi beszámolási standard (IFRS) lehet.

 

Az egyszerűsítés érdekében a BEFIT-javaslat a globális minimumadóval való összehasonlításban a kiigazításokat egy szükséges minimumra korlátozza. A BEFIT egyik legjelentősebb eleme és célja, hogy egyrészt egyszerűsítse a transzferár-megfelelést, másfelől pedig az EU-n belül bezárja a transzferárazás agresszív adótervezési célokra történő használatának kiskapuit.

Jelentős egyszerűsítés lenne, ha a BEFIT alkalmazására kötelezett, illetve az azt választó multinacionális vállalatcsoportok az „egyablakos ügyintézés” keretében egy tagállam adóhatóságánál tudnának bejelentkezni, és a társasági adóval kapcsolatos minden kötelezettségüknek eleget tenni – ecseteli Póczak Ferenc a Deloitte adóosztályának partnere.

A tervek szerint az adóellenőrzés és a vitarendezés továbbra is az egyes tagállamok szintjén maradna, de bizonyos esetekben az adóellenőrzéseket a meglévő jogszabályi keret alapján közösen kell elvégezni.

A javaslatcsomag több kérdést is felvett, és a korábbi tervekhez hasonlóan a részletek még kidolgozásra várnak. Kérdésként merül fel, hogy a gyakorlatban ténylegesen segíteni fogja-e a BEFIT az éppen bevezetett globális minimumadó kalkulációját, illetve valóban adminisztrációs egyszerűsítéssel és költségcsökkentéssel jár-e ez a kezdeményezés  – mutat rá Reich András a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

A javaslat szerint a BEFIT-szabályokat 2028. január 1-jéig kellene az EU tagállamainak a nemzeti jogrendszerükbe átültetniük, tehát még van idő a részletek kidolgozására és a felmerülő bizonytalanságok feloldására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1