hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Írország megemeli a társasági adót – a vállalatok túlnyomó részét nem érinti a döntés

  • MTI

Írország megemeli a társasági adót az országban tevékenykedő nemzetközi nagyvállalatok számára az OECD globális minimális társasági adóról tett kezdeményezésére.

Pénteken Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter megerősítette az előző napi kormányülésen hozott döntést a társasági adó megemeléséről. A döntés értelmében a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító vállalatokra kivetett társasági adót a jelenlegi 12,5 százalékról 15 százalékra emelik meg.
    
A döntés 56 írországi, összesen 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális céget érint, valamint 1500 Írországban bejegyzett külföldi multinacionális céget, amelyek együttesen 400 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.
    
Írország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) globális adóreform-kezdeményezéséhez igazodás jegyében hozta meg a döntést a társasági adó megemeléséről. A pénzügyminiszter szavaival a "helyes, bölcs és pragmatikus" döntéssel "bizonyosságot és stabilitást" biztosítanak a vállalatok hosszú távú beruházási döntéseihez.
    
A miniszter külön kiemelte, hogy a törvénytervezet szövegezéséből eltávolították a "legalább" kifejezést az adószint meghatározása elől, ami "kulcsfontosságú a bizonyosság megteremtése szempontjából mind a kormány, mind a vállalatok számára a beruházási döntések hosszú távú stabilitásának biztosításához."
    
Megjegyezte, hogy a 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató 56 írországi vállalat és a 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató 1500 külföldi vállalaton túl az írországi vállalatok túlnyomó részét nem érinti a döntés, ezek nem esnek a megemelt társasági adó hatálya alá. Az adótétel esetükben nem változik, ami lényeges szempont a belföldi gazdaság működése és az országban működő több ezer kis- és középvállalat szempontjából. "Írországban 160 ezer vállalat működik 750 millió eurónál kevesebb éves árbevétellel, 1,8 milliós alkalmazotti létszámmal. Számukra megmarad a 12,5 százalékos társasági adó."
    
Elmondta, hogy a kormány megadta az engedélyt Írország csatlakozásához az "OECD Inclusive Framework" politikai kezdeményezéséhez a globális társasági adó bevezetésére a digitalizációval járó kihívások kezelése céljából.
    
Leo Varadkar vállalkozási, kereskedelmi és foglalkoztatási miniszter, miniszterelnök-helyettes (Tanaiste) korábban már jelezte, hogy Írországnak módjában áll majd kettős adóztatási rendszert működtetni azt követően is, ha csatlakozott az OECD globális minimális társasági adó kezdeményezéséhez. "Az egyik, amit el akartunk érni, az a 12,5 százalékos társasági adó megtartása volt a kis- és középvállalat számára. A pénzügyminiszter biztosított róla, hogy megkaptuk rá a beleegyezést."
    
A miniszterelnök-helyettes azzal kapcsolatban, hogy egyes becslések szerint Írország kétmilliárd eurós adóbevételtől foszthatja meg magát a társasági adó megemelésével, megjegyezte: "ezek csak becslések, és olyan feltételezéseken alapulnak, amelyek vagy bebizonyosodnak, vagy nem." Hozzátette: "a 12,5 százalékos társasági adó politikánk óriási sikernek bizonyult, és iparpolitikánk kulcsfontosságú elemét képezi. Évente mintegy 12 milliárd eurót szedünk be társasági adó formájában, ami egy főre vetítve nagyjából a duplája az európai átlagnak. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó többi ország is bevezeti az intézkedéseket. Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy mi bevezetjük, versenytársaink pedig nem, mert azzal hátrányos helyzetbe kerülnénk."
    
Több mint 130, együttesen a globális GDP több mint 90 százalékát előállító ország csatlakozott már 2021 júliusában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD minimális globális társasági adó bevezetésére tett kezdeményezéshez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs