hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezekre figyeljen cég és cég, cég és magánszemély közötti kölcsönöknél

  • Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő

Összeszedtük, hogy az egyes jogszabályok milyen előírásokat tartalmaznak a cégek közötti, továbbá a cégek és magánszemélyek viszonylatában adott/kapott kölcsönökre.

Előző cikkünkben általánosságban szó volt arról, mit nevezünk pénzkölcsön nyújtásnak, mikor minősül a kölcsön adása üzletszerűen végzett tevékenységnek, és mi nem tartozik a kölcsön nyújtás fogalmába, továbbá beszámoltunk róla, milyen alaki követelményekre kell hangsúlyt fektetnünk.

De a legfontosabb kérdésként a kamat meghatározása szokott felmerülni, megtehetjük-e, hogy nem számítunk fel kamatot, ha viszont felszámítunk, akkor az, milyen mértékű legyen?

Jelen cikkünkben sorra vesszük a legtipikusabb eseteket, amelyek létrejöhetnek a kölcsönszerződés szereplői között (közben a kamatokra nagy hangsúlyt fektetve). 

Cég kölcsönt ad egy (kapcsolt) vállalkozás(á)nak

Kapcsolt vállalkozások között az egyik leggyakrabban előforduló tranzakció a kölcsönnyújtás. Természetesen – ahogy előző cikkünkben is taglaltuk – először mindig azt vizsgáljuk, hogy az engedélyhez kötöttség felmerülhet-e az adott kölcsön kapcsán.

Az olyan pénzügyi szolgáltatás, amely csoportfinanszírozásnak minősül a Hpt. 5. § (2) bekezdése alapján, a Felügyelet engedélye nélkül is végezhető.

Legyen szó akár a külföldi anyavállalat által nyújtandó finanszírozási problémákat egyensúlyozó vagy beruházási pénzkölcsönről, akár belföldi kapcsolt felek közötti pénzösszegek biztosításáról, a tőkére jutó kamattal több szempontból is szükséges foglalkozni.

Ha cég ad kölcsönt cégnek és mindkét cég a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tao. törvény) szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül, akkor a kamat meghatározása még nagyobb körültekintést igényel, hiszen ha ez nem felel meg a szokásos piaci kamatnak, akkor a társaságiadó-bevallásban figyelni kell az adóalap-módosításra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milen feladatok adódnak ha kapcsolt vállalkozások közötti kölcsönnél eltér a kamat a szokásos piaci kamattól, továbbá mik az előírások a cég és a magánszemély közötti kölcsönnél!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close