hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erre figyeljen, ha devizában fizetné meg a társasági adót és a helyi iparűzési adót!

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Devizában is meg lehet fizetni a társasági adót, valamint a helyi iparűzési adót, a tavalyi évben kihirdetett kormányrendeletek szerint ezek a kötelezettségek euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesíthetők. Cikkünkben összefoglaltuk a számlavezetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat.

A NAV költségvetési számláira a kötelezettségeket az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 66. paragrafusának (1) bekezdése szerint eddig csak forintban lehetett megfizetni. A belföldi jogi személynek és az áfa fizetésére kötelezett természetes személynek rendelkeznie kell legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával, és ezen keresztül kell bonyolítani a pénzforgalmát, így az adófizetési kötelezettség teljesítése jellemzően ezen belföldi pénzforgalmi számlákról történt.

Ugyanakkor az adótartozás devizában történő fizetéssel is megfizetettnek minősült, az adóhatóság már korábban is közzétette a nemzetközi devizaátutalások során alkalmazandó ún. IBAN számlaszámait, és jellemzően nem szankcionálták az ilyen módon történő adófizetést (itt kell megjegyezni, hogy az Art. 63. paragrafusa szerint ilyenkor nem a bankszámla megterhelésének napja az adó megfizetésének időpontja, hanem az a nap, amikor az adóhatóság által megjelölt számlán a befizetést jóváírják).

Ezt a helyzetet írja felül némileg, hogy néhány adónemben már kifejezett jogszabályi rendelkezés teszi lehetővé, hogy devizában is lehet teljesíteni az adófizetési kötelezettséget. Ezek az adónemek a társasági adó (lásd 298/2022. kormányrendelet), illetve a helyi iparűzési adó (366/2022. kormányrendelet). Ezen adónemekben az adófizetési kötelezettség euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesíthető.

A NAV felé devizában történő fizetéshez kapcsolódó számlaszámokról, illetve a devizaátutalások kapcsán hasznos technikai információkról az állami adóhatóság honlapján található részletes tájékoztató. A helyi önkormányzatok részére fizetendő iparűzési adó kapcsán jellemzően az illetékes önkormányzatok is közzétették a Magyar Államkincstár által az önkormányzat részére e célból történő adófizetésre nyitott számla adatait (a fővárosi önkormányzat tájékoztatója itt érhető el).

A Magyar Államkincstár az euró- vagy amerikaidollár-összegnek a Magyar Nemzeti Bankhoz mint a Magyar Államkincstár számlavezető bankjához történő beérkezésekor érvényes árfolyamon számított és a Magyar Nemzeti Bank mindenkor hatályos általános üzleti feltételeiben foglaltak szerint a Magyar Államkincstár számláján jóváírt forintösszeget haladéktalanul átutalja az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megfelelő számlájára. Az adó megfizetésének napja az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóbefizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja.

Tekintettel arra, hogy az adó megfizetésének napja a fentiek alapján az adóhatóság adóbeszedési számláján való jóváírás napja, ezért az adóhatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy célszerű a fenti átfutási időkre is tekintettel a devizautalást a teljesítési határidő előtt néhány nappal korábban indítani.

A devizában történő adófizetés kapcsán felvetődik a kérdés, hogy azt lehet-e külföldi bankszámláról teljesíteni. Főszabály szerint a belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek – ideértve az egyéni vállalkozót is – legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie, a jogszabály alapján készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, és ennek érdekében pénzforgalmi számlaszerződést kötni (Art. 114 §).

A fentiek szerinti adózóknak tehát legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkezniük, nem tilos ugyanakkor – a belföldi mellett – külföldi pénzforgalmi számla nyitása sem, azzal, hogy azt az adózónak az adóhatóság felé be kell jelenteni (Art. 1. melléklet 1.24.).

Az egyes adózók esetén alkalmazható fizetési metódusokról szintén található a NAV honlapján részletes tájékoztatás, mely alapján elmondható, hogy belföldi pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók főszabály szerint belföldi pénzforgalmi számláról teljesíthetik az adófizetési kötelezettségüket, ez alól a szabály alól csak néhány speciális eset képez kivételt. Ilyen kivétel a külföldi fizetési számláról, a forinttól eltérő devizanemben teljesített átutalás, mely esetben tehát megengedett a külföldi bankszámla használata is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1