hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások csekély összegű támogatásai 2024-től

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2024. január 1-jétől új rendelet – a 2023/2832/EU (R.) – lépett hatályba az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások csekély összegű támogatásáról. Cikkünk ennek legfontosabb előírásait ismerteti, rámutatva a korábbi (a 360/2012/EU) rendelettől való eltérésre.

Az általános érdekű szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyeket a tagállami hatóságok közszolgáltatásnak minősítenek, és amelyekre ezért meghatározott közszolgáltatási kötelezettségek vonatkoznak. Az állam és a magánszektor egyaránt nyújthat ilyen szolgáltatásokat.

Általános érdekű szolgáltatásnak minősül többek között a tömegközlekedési, az egészségügyi ellátás keretében nyújtott és a postai szolgáltatás.

Hatály

Nem változott, hogy nem támogatható az elsődleges mezőgazdasági termelés, a halászat és akvakultúra – bizonyos esetekben a mezőgazdasági, a halászati és az akvakultúra termékek feldolgozása és forgalmazása –, az export és az import [R. 1.cikk].

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Bizottsági rendelet a csekély összegű támogatásokról – ezek a szabályok 2024-től" című írását is!

Csekély összegű támogatás

Az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó egy és ugyanazon vállalkozás számára az R. szerint tagállamonként 750 000 EUR-t (a korábbi rendelet szerint ez az összeg 500 000 EUR) meg nem haladó csekély összegű támogatás nyújtható [R. 3. cikk (2) bekezdés].

Általános előírás – azonosan a korábbi rendeletben foglaltakkal –, hogy az R. előírása csak olyan támogatásokra (átlátható csekély összegű támogatásokra) alkalmazható, amelyek esetében a bruttó támogatási egyenérték (a támogatástartartalom) kockázatelemzés nélkül előre, pontosan kiszámítható.

Egyes támogatási formákra azonban külön szabályok vonatkoznak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi részletet is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink