hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Advent, adománygyűjtés, adózás kedvezménnyel vagy anélkül

  • adozona.hu

Itt az advent, jön a karácsony, sokan gondolnak adományozásra. Olvasónkat az érdekli, hogy mi a helyzet, ha gazdasági társaság szervez adománygyűjtő akciót, milyen adózási tudnivalókat kell figyelembe vennie. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszol.

Az említett gazdasági társaság a nála vásárolt termék mellé vagy vásárlástól függetlenül is gyűjt pénzadományokat, amelyeket átad az Unicef-nek. A kérdező azt szeretné tudni, hogyan kell a kapott és átadott összegeket nyilvántartani, dokumentálni, illetve milyen adózási (áfa, tánya stb.) megfontolásokat kell figyelembe venni?

Pölöskei Pálné az adománygyűjtésre vonatkozó kormányrendelet néhány alapfogalmának felelevenítésével kezdi válaszát.

Adomány: az a pénzbeli vagy természetbeni juttatás, amelyet az adományozó az adományozott civil szervezet alapcéljának, illetve közhasznú céljának elérésére adományoz.

Adománygyűjtés: az a forrásteremtési tevékenység, amelyet az adományozott, illetve az általa meghatalmazottak, alapcéljának, illetve közhasznú céljának elérése érdekében folytatnak.

Adománygyűjtő: természetes személy, aki meghatalmazás alapján adománygyűjtésben vesz részt.

Adományszervező: az adományozott által meghatalmazott egyesület, alapítvány, vagy nonprofit gazdasági társaság, amely az adományt a meghatalmazott nevében gyűjti.

E rendelkezésekből következően profitorientált gazdasági társaság nem lehet sem adománygyűjtő sem adományszervező. Ha egy ilyen társaság támogatást kap, azt egyéb bevételként el kell számolnia és a felhasználást – mint nyújtott támogatást – egyéb ráfordításként kell elszámolnia.

Az adóalapnál akkor érvényesíthető kedvezmény, ha az UNICEF Magyarország közhasznú szervezet, és igazolást ad a társaság számára. Az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy azt az adóalap megállapítása céljából állították ki, és tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját.

Az adózás előtti eredmény ez esetben a támogatás 20 százalékával – tartós adományozási szerződés esetén 40 százalékával – csökkenthető.  E feltételek mellett – ha a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény adományfogalmának is megfelel – a nyújtott támogatás adománynak minősül, és nem kell vele növelni az adózás előtti eredményt, ha a támogató rendelkezik a kedvezményezett igazolásával. [350/2011. kormányrendelet 1. § (5) bekezdés; tao 4. § 1/a) pont, 7. § (1) bekezdés z) pont és (7) bekezdés, 3. számú melléklet B) fejezet 17. pont]

Pénzben kapott és adott támogatás estén áfa nem merülhet fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close