hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókötelezettség ellenőrzött külföldi társaságban való részesedésnél

  • Pölöskei Pálné

Az ellenőrzött külföldi társaság fogalmának 2018-2019. évi szabályait bemutató cikk utalt arra, hogy a 2019. adóévre az adózók választhatnak, hogy a 2018-ban vagy a 2019-től hatályos előírások szerint határozzák meg az adókötelezettségüket. Cikkünkben – ezen előíráshoz is kapcsolódva – bemutatjuk, hogy hogyan befolyásolja az adózó adókötelezettségét, ha ellenőrzött külföldi társaságban rendelkezik részesedéssel.

Választás a 2018. évi és a 2019. évi szabályok közül

A két év szabályozásában a legnagyobb eltérés az ellenőrzött külföldi társaság fogalmában van. Így például, ha a 2019. évi előírások alapján ellenőrzött külföldi társaság lenne egy külföldi személy, de a 2018. évi előírások szerint nem ellenőrzött külföldi társaság, mert a részedését elismert tőzsdén forgalmazzák, akkor célszerű a 2018. évi előírások alkalmazásának a választása. Ha pedig olyan államban van az adózó külföldi telephelye, amely állam nem tagja az Európai Uniónak és az EGT-nek, de ezzel az állammal Magyarországnak hatályos egyezménye van a kettős adóztatás elkerülésére és az egyezmény szerint a telephely jövedelemét ki kell venni a magyar adóalapból (és a telephely az egyezmény szerint is telephelynek minősül), akkor célszerű a 2019-re meghirdetett szabályok alkalmazása mellett dönteni.

Az adókötelezettséget érintő szabályok közül egy előírásban van eltérés, éspedig abban, hogyan kell meghatározni, illetve mi a tartalma a fel nem osztott nyereség címen történő adózás előtti eredmény növelésnek az ellenőrzött külföldi társaság magyar illetőségű tagjánál, a magyar adózónál.

A választást nem kell bejelenteni (nincs rá jogszabályi előírás). 

Adókötelezettség megállapítása a 2018-2019-ben azonos szabályok alapján

Adózás előtti eredménymódosítások

Az adózó az ellenőrzött külföldi társaságban fennálló részesedését nem jelentheti be az adóhatósághoz [Tao 4. § 5. pont], így nem alkalmazhatja az értékesítés vagy nem pénzbeli hozzájárulás esetén realizált nyereségre az adózás előtti eredményt csökkentő tételt [Tao 7. § (1) bekezdés dz) pont].

Az ellenőrzött külföldi társasságtól kapott osztalék bevételként elszámolt összege nem csökkenti az adózás előtti eredményt. Ez alól kivételt jelent, az osztalék azon része, amely legfeljebb olyan összeg, amellyel az adózó az ellenőrzött külföldi társaság fel nem osztott nyeresége címen növelte az adóalapot és e növelést még nem vette figyelembe csökkentéként [Tao 7. § (1) bekezdés g) pont, és 8. § (1) bekezdés f) pont].

Az ellenőrzött külföldi társaságban fennálló tulajdoni részesedést jelentő befektetés jogutód nélküli megszűnés, jegyzett tőke tőkekivonás útján történő leszállítása vagy kedvezményezett átalakulás következtében történő kivezetése, csökkenése alapján az adóévben elszámolt bevételnek és a részesedés bekerülési értékének a pozitív különbözetével nem csökkenthető az adóalap. Kivétel ez alól a jövedelem azon része, amely nem több, mint amellyel az adózó az ellenőrzött külföldi társaság fel nem osztott nyeresége címen korábban növelte az adóalapot és e növelést még nem vette figyelembe csökkentésként [Tao 7. § (1) bekezdés gy) pont, 8. § (1) bekezdés f) pont].

Növeli az adózás előtti eredményt az ellenőrzött külföldi társaságban fennálló részesedésre az adóévben ráfordításként elszámolt értékvesztésből, árfolyamveszteségből, valamint e részesedés bármely jogcímen történő kivezetése következtében elszámolt veszteségből, árfolyamveszteségből az a rész, amely meghaladja a fel nem osztott nyerség alapján az ellenőrzött külföldi társaságra tekintettel az adóévben vagy azt megelőzően az adózás előtti eredmény növeléseként elszámolt összeget [Tao 8. § (1) bekezdés m) pont ma) alpont és f) pont]. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell a külföldön megfizetett adót és a fel nem osztott jövedelmet beszámítani!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close